Hlavní obsah

Putin hodnotí schůzku s Trumpem jako úspěch, který se mocné skupiny snaží popřít

– Moskva

Helsinský summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem byl „vcelku úspěšný”, i když se ve Spojených státech určité síly snaží snižovat jeho výsledky. Na diplomatické konferenci v Moskvě to ve čtvrtek řekl ruský prezident Vladimir Putin. Připustil, že vztahy s USA jsou „v některých ohledech horší než za studené války”.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin při setkání v Helsinkách

Článek

„Mocní protivníci obnovení rusko-amerických styků se snaží prodat občanům svá protiruská stanoviska, s tím je třeba počítat,” řekl Putin na shromáždění ruských diplomatů. Dodal ale, že summit přinesl „užitečné dohody”.

Navzdory všem rozdílům v názorech se podle Putina oba prezidenti shodovali v tom, že „rusko-americké vztahy jsou v krajně neuspokojivém stavu, v mnoha ohledech dokonce horší než v době studené války”.

Na cestě k lepším zítřkům

„Bylo by samozřejmě naivní předpokládat, že problémy hromadící se dlouhá léta budou vyřešeny během několika hodin. Nikdo s tím ani nepočítal. Přesto se domnívám, že cesta k pozitivním změnám byla nastoupena,” prohlásil Putin ve svém prvním veřejném komentáři k helsinskému summitu.

Ve Spojených státech podle ruského prezidenta existují skupiny, které své „skupinové, úzce stranické zájmy stavějí nad zájmy celostátní”. Tito lidé jsou podle Putina mocní, protože dokážou prodat miliónům občanů „nejrůznější historky vzpírající se normální logice”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám