Hlavní obsah

Putin zpřístupnil utajované město, kde se vyráběl novičok

Město Šichany, kde se měly vyrábět armádní jedy včetně nervově paralytické látky novičok, bude od 1. ledna 2019 otevřené pro veřejnost. Rozhodl o tom prezident Vladimir Putin dekretem, který ve středu zveřejnil Kreml.

Foto: Mapy.cz

Ruské město Šichany na leteckém snímku

Článek

Město leží v Povolží asi 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Je sídlem odbočky ruského Státního vědeckovýzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT), který vývoj armádních otravných látek zastřešoval. Město, až dosud nedostupné pro cizince a Rusům přístupné jen na zvláštní povolení, se dělí do několik sektorů. Armádní výzkum byl soustředěn do zóny Šichany-5.

Když Rusko loni v souladu s mezinárodní smlouvou dokončilo likvidaci svých chemických zbraní, bylo rozhodnuto o stržení objektů výzkumného ústavu. „Budovy, kde se vyvíjely jedy, ničí. Každý úlomek suti je přitom spalován ve speciální peci s teplotou 800 až 1200 stupňů. Ani potom nejsou úlomky bezpečné, odvážejí je do speciálního úložiště,“ napsala v květnové reportáži z uzavřeného města ruská tisková agentura RIA Novosti.

Další osud výzkumného ústavu je nejistý. V Šichanech kolují fámy, že ústav úplně zruší, zatímco městští zastupitelé tvrdí, že bude fungovat do roku 2025. „Naše továrna, která je odbočkou moskevského ústavu GNIIOChT, stále funguje. Nevíme, co se s ní stane po otevření města,“ řekla mluvčí místní radnice Julija Erchovová.

Šichany proslavil novičok

V Rusku dodnes existují asi čtyři desítky uzavřených měst. Za sovětských dob se utajovala i poloha těchto míst.

Šichany proslavil novičok, který podle Londýna posloužil k březnové otravě Skripalových v Salisbury, ti se však posléze zotavili. V Amesbury, vzdáleném deset kilometrů od Salisbury, pak byla 30. června ohlášena otrava dvojice osob. Novičok byl v tomto případě v lahvičce od parfému. Zasaženi byli pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která 8. července zemřela. Stav muže se podle zdravotníků mezitím poněkud zlepšil.

V případě otravy Skripala a jeho dcery Londýn vinu připsal Moskvě, která ale jakýkoli podíl na otravě popřela. Případ vyvolal hlubokou diplomatickou krizi mezi Kremlem a Británií i dalšími zeměmi, provázenou vypovězením diplomatů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám