Hlavní obsah

Novičok může hrozit ještě dalších 50 let, přiznává britská policie

Salisbury

Ve Velké Británii dál pokračuje pátrání po zdroji nervově paralytického jedu novičok, jemuž podlehla Britka Dawn Sturgessová. Pokud je jed v dobře uzavřené nádobě, může být účinný i za padesát let, uvedl v úterý šéf britského protiteroristického oddělení policie Neil Basu. Zatím se však nepodařilo identifikovat osoby, které stojí za otravou.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Záchranáři v protichemických oděvech zasahují u ubytovny pro bezdomovce John Baker House v Salisbury.

Článek

„Moc rád bych před vás předstoupil a prohlásil, že jsme identifikovali a dopadli osoby, které jsou zodpovědné, a že jsme si naprosto jisti, že v zemi nezůstaly již žádné stopy po nervové látce. Krutou realitou ale je, že v tuto chvíli nemůžeme žádná taková ujištění a záruky poskytnout,” prohlásil Basu podle agentury Reuters. Podle něj bude trvat měsíce, než se vyšetřování uzavře. Rozsáhlé pátrání proto pokračuje.

Podle Basua může jed novičok hrozit i za půl století, pokud je v uzavřené a zapečetěné nádobě, takže do ní nemá přístup vzduch, na kterém se postupně rozkládá. „Jestliže byl v zapečetěné nádobě... tak by vydržel, jak mi řekli vědci, padesát let,“ uvedl šéf protiteroristického oddělení.

Novičok je nebezpečný nejen tím, jak je silný, ale také proto, že se nevypařuje jako známější nervové plny sarin, soman a tabun.

Nemohlo jít o stejnou dávku jako u Skripalových

Podle ředitele britského úřadu pro veřejné zdraví Paula Cosforda byl použit novičok v tekuté formě, který může být na vzduchu účinný i po třech, ale možná dokonce po dvanácti hodinách.

Proto v případě otravy Dawn Sturgessové a jejího partnera Charlieho Rowleyho není možné, aby se v červnu otrávili přímo dávkou použitou v březnu k otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Zřejmě tedy šlo o další balení jedu. Basu kvůli tomu nemohl potvrdit hypotézu, že otravy Skripalových a Rowleyho se Sturgessovou souvisejí, jak se spekuluje, i když řekl, že je „nepravděpodobné“, že by tomu tak nebylo. [celá zpráva]

Dodal, že si nemyslí, že Rowley a Sturgessová byli terči útoku, ale že jde o „největší nešťastníky”, kteří se dostali k jedu, jenž jim nebyl určen. Rowley vybíral popelnice a chodil na smetiště. Policie dodala, že doufá, že Rowley, který se už probral, byť zůstává v těžkém stavu, bude schopen uvést, kde nalezl nádobu s novičokem. [celá zpráva]

Basu navíc zúžil oblast, která se prohledává, jde jen o jednu část Zahrad královny Alžběty v Salisbury, a ne o celý park. Nepředpokládá, že by jed ohrožoval mnoho lidí, protože by podle něj museli být útočníci „blázni“, kdyby ho přepravovali velké množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám