Hlavní obsah

Erdogan složil přísahu, Turecko má prezidentský systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí složil v parlamentu přísahu na své další funkční období. V zemi také oficiálně začal platit prezidentský systém, který voliči těsnou většinou schválili v loňském referendu. Večer by měl Erdogan oznámit i složení své nové vlády, která bude mít 16 ministrů a podle nové ústavy už nebude potřebovat premiéra.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan složil přísahu.

Článek

"Jako prezident přísahám na svou čest a bezúhonnost před velkým tureckým národem a historií, že budu pracovat s veškerou svou mocí na ochranu a povzbuzení slávy a cti Turecké republiky," řekl Erdogan v přísaze. Státní televize TRT označila pondělí za "první den nového Turecka".

Moc bude od nynějška výrazněji soustředěna v rukou prezidenta. Ten může po zrušení funkce premiéra sestavovat vládu podle libosti, vydávat dekrety a stanovovat rozpočet.

Kritici upozorňují, že nový systém v Turecku ohrožuje právní stát. Staronový prezident ale trvá na tom, že změny jsou nezbytné pro bezpečnost a stabilitu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám