Hlavní obsah

Sun: Atentátníci na Skripala byli dva, po útoku odjeli a chrání je Putin

Londýn

Atentátníci, kteří otrávili někdejšího britsko-ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, byli dva a po útoku s největší pravděpodobností uprchli do Ruska. S odvoláním na zdroje ze Scotland Yardu to napsal přední britský bulvární deník The Sun. Muži, kteří Skripalovým usilovali o život, jsou podle listu pod ochranou ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Experti v protichemických oblecích u stanu na místě otravy Sergeje Skripala

Článek

Dvojice atentátníků podle The Sun Británii opustila 5. března ráno, čtyřiadvacet hodin po spáchání útoku. Jejich jména britský list neuvádí a Scotland Yard věc nechce komentovat.

Šestašedesátiletý Skripal a jeho dcera Julija útok přežili a po zhruba dvouměsíční léčbě byli propuštěni z nemocnice v Salisbury. [celá zpráva]

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Julija Skripalova

Podle expertů byl ruský pár otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny Novičok, která se v období studené války vyráběla v Sovětském svazu. Londýn z odpovědnosti za útok obvinil ruské tajné služby. Moskva jakýkoli podíl na otravě popírá. Jde prý o britskou provokaci.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Skripalovi se po propuštění skrývají na neznámém místě, spolupráci s ruskými úřady odmítli. Nejsou podle ruských médií ve spojení ani s příbuznými v Rusku, kteří se kontaktu domáhali. Sestřenice Julije Skripalové Viktorija se opakovaně snažila získat britské vízum, aby mohla příbuzné v Británii navštívit. Žádost ale britské úřady zamítly.

Pětačtyřicetiletá Viktorija Skripalová teď chce podle ruské agentury Interfax odstartovat politickou kariéru. Jako kandidátku do zastupitelstva v ruské Jaroslavli ji na svůj volební seznam zařadila menší prokremelská strana Spravedlivé Rusko. Volby jsou naplánovány na počátek září.

Reklama

Výběr článků

Načítám