Hlavní obsah

Jak ovlivní život Skripalových otrava novičokem, nikdo netuší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jaký bude dlouhodobý dopad otravy novičokem na zdravotní stav bývalého ruského špióna Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, experti zatím netuší. Skutečnost, že se oba přežili, považují lékaři v nemocnici v Salisbury, kde se o ně starali, za překvapující, uvedla BBC.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Julija Skripalová po návratu z nemocnice.

Článek

„Upřímná odpověď je, že to nevíme,“ řekla BBC Christine Blanshardová, zástupkyně nemocnice v Salisbury. To, že oba přežili, je překvapující nejen pro lékaře, kteří se o ně starali, ale také pro vojenské experty. Novičok je totiž považován za mimořádně toxickou látku. Mnozí vědci tvrdí, že kontakt s novičokem nelze přežít bez trvalých následků.

Lékařům v Salisbury pomáhali s péčí o Skripalovi odborníci z vojenské výzkumné laboratoře Porton Down.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

„Všechno ukazovalo na to, že nepřežijí,“ uvedl Stephen Jukes, který se o ně staral na jednotce intenzivní péče. Lékaři se nejprve domnívali, že jsou  předávkováni opiáty. Později, když se zjistilo o koho jde a jaká byla Skripalova „kariéra“ a podle výsledků speciálních testů, lékaři zjistili, že jde o otravu nervovou látkou.

Když se prokázal jed a byl přijat s příznaky otravy hospitalizován policista, nemocnice měla strach o zdraví personálu. „Obávali jsme se rozsáhlé otravy,“ potvrdila Lorna Wilkinsonová, vrchní sestra.

Skripalovi byli otráveni na začátku března v Salisbury. Podle Londýna je za útok odpovědné Rusko. Moskva ale veškerou odpovědnost odmítá. Zatímco Julije otravu překonala rychleji a byla propuštěna již v dubnu, Skripal opustil nemocnici v polovině května.

Reklama

Výběr článků

Načítám