Hlavní obsah

Le Penová musí vrátit peníze vyplacené europarlamentem na asistentku

– Lucemburk

Soud Evropské unie potvrdil rozhodnutí Evropského parlamentu, v němž se šéfce francouzských nacionalistů Marine Le Penové ukládá, aby vrátila částku ve výši téměř 300 000 eur (7,7 miliónu Kč), která jí byla vyplacena na pokrytí nákladů za zaměstnávání parlamentní asistentky. Le Penová totiž neprokázala, že tato asistentka skutečně vykonávala nějakou činnost, informoval v úterý unijní soud ve své tiskové zprávě.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Marine Le Penová

Článek

Že v období od prosince 2010 do února 2016 byla Le Penové zmíněná částka neoprávněně vyplacena, konstatoval europarlament v prosinci 2016. [celá zpráva]

Soud nyní upozornil, že „je na poslancích Evropského parlamentu, a nikoli na parlamentu, aby prokázali, že obdržené částky byly použity na pokrytí skutečně vynaložených nákladů, které vznikly v plném rozsahu a výlučně z důvodu zaměstnávání jejich asistentů”.

Ze stejného důvodu je od loňska stíhána i ve Francii. Posty dvou asistentů zaujali členové strany, kteří ale pracovali pro stranu a nevykonávali činnost související s mandátem Le Penové v Evropském parlamentu. [celá zpráva]

Diskriminována nebyla, rozhodl soud

Soud rovněž odmítl, že by Le Penová byla vystavena diskriminačnímu a podjatému zacházení, neboť nepředložila žádný důkaz, na jehož základě by bylo možné mít za to, že europarlament obdobná řízení vedl v minulosti či v současné době vede pouze vůči poslancům Evropského parlamentu ze strany Národní fronta (od 1. června se strana jmenuje Národní sdružení).

Le Penová byla poslankyní Evropského parlamentu v letech 2009 až 2017. Po porážce v druhém kole francouzských prezidentských voleb v roce 2017 se stala po volbách do francouzského parlamentu v témže roce poslankyní.

Problémy s fiktivním zaměstnáváním mají i další členové strany Le Penové. Francouzská justice například loni v prosinci obvinila jejího životního partnera a bývalého europoslance Louise Aliota ze zneužití financí Evropského parlamentu.

Evropský parlament odhadl celkovou škodu ze strany europoslanců Národní fronty v posledních pěti letech na pět miliónů eur (téměř 131 miliónů Kč). Šlo zhruba o 40 lidí odměňovaných jako asistenti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám