Hlavní obsah

Jsou to bláboly, tvrdí Putin o kritice Ruska ze strany skupiny zemí G7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritika Ruska ze skupiny zemí G7 jsou „bláboly“ a země by měly zanechat „žvatlání“ a začít skutečně spolupracovat, prohlásil podle serveru týdeníku Focus ruský prezident Vladimir Putin na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO). K možnému znovupřijetí Ruska do skupiny G7 řekl, že si země nezvolila odchod a rádo se vrátí. Návrat Ruska navrhl prezident USA Donald Trump a podporuje ho Itálie.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„My jsme nevystoupili, budeme rádi, když všechny uvítáme v Moskvě," odpověděl Putin na otázku o možném návratu Ruska do G8. Země byla vyřazena v roce 2014 kvůli anexi Krymu.

Skupině G7 Putin doporučil, aby začala „skutečně spolupracovat“ a zanechala "žvatlání". V této souvislosti připomněl kauzu otravy bývalého špióna Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, z níž Západ obviňuje Moskvu.

„Pokud jde o destabilizující činnosti, tak stejně jako u některých dalších událostí všichni projevili solidaritu s Londýnem ohledně známého případu v Salisbury, ale opět nebylo řečeno nic konkrétního. Vše se uvádí ´s velkou mírou pravděpodobnosti´ a solidarita tak vzniká na vratkém základě. Myslím, že je třeba skončit s veškerým tímto vynalézavým žvatláním a přejít ke konkrétním otázkám reálné spolupráce,“ citovala Putina ruská tisková agentura TASS.

Ke schůzce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem řekl, že se s šéfem Bílého domu chce sejít, jakmile bude Washington připraven. V minulých dnech se hovořilo o tom, že americko-ruský summit může být v létě ve Vídni. Kreml zatím pouze potvrdil, že rakouská metropole je jedním z míst, o němž se uvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám