Hlavní obsah

Rusové nechtějí štěpit Evropskou unii, uklidňoval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin popřel, že by jeho země považovala za politickou výhodu nestabilní Evropskou unii. V zájmu Ruska naopak je, aby byla Unie jednotná a vzkvétající, protože je jeho nejdůležitějším obchodním partnerem, řekl šéf Kremlu v rozhovoru s rakouskou televizí ORF před úterní návštěvou Vídně.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

„Není naším cílem něco nebo někoho v EU štěpit. Proč bychom se snažili otřást Evropskou unií? Abychom utrpěli další ztráty a způsobili si další náklady nebo přišli o možné výhody ze spolupráce s Evropskou unií? Naopak potřebujeme navýšit spolupráci,“ prohlásil Putin.

Připomněl také, že má Ruská federace 40 procent zlata a měnových rezerv v osmadvacítce. „Máme zájem na tom, aby byla EU jednotná a vzkvétala, protože EU je naším nejdůležitějším obchodním a hospodářským partnerem,“ připomněl Putin v předvečer pracovní návštěvy, během níž se ve Vídni setká s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem a s kancléřem Sebastianem Kurzem.

Pokud jde o spolupráci s euroskeptickými stranami v Evropě, nejde podle ruského prezidenta o nějaké vychytralé plány, nýbrž o čirý pragmatismus.

„Snažíme se spolupracovat s těmi, kdo veřejně řeknou, že jsou k tomu ochotni. To je jediný důvod, proč mají naše politické strany, skupiny a hnutí styky na politické a stranické úrovni s některými evropskými,“ dodal Putin podle serveru RT.com.

První návštěva EU v novém období

Rakousko je první zemí EU, kterou Putin navštíví po svém letošním znovuzvolení. S rakouskými představiteli má jednat mimo jiné o ukrajinské krizi, o hospodářských sankcích, které na sebe navzájem uvalily EU a Rusko, a o mezinárodněpolitické situaci.

Putin zdůraznil, že Rusko má s alpskou republikou, která je členem EU, ale nikoli NATO, dobré vztahy. „Ani v posledních letech nebyl dialog přes všechny obtíže přerušen,“ konstatoval nejmocnější muž Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám