Hlavní obsah

Medvěděv slíbil, že hodí „chudnoucím“ ruským superboháčům záchranný kruh

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kvůli sankcím ztratili ruští miliardáři podle médií zhruba 16 miliard dolarů. Nejvíce prý „zchudl“ majitel Norilského nikelu Vladimir Potanin, který přišel asi o 1,5 miliardy dolarů, i když mu stále „zbylo“ přes 14 miliard dolarů.

Foto: Petr Hornik, Právo

Dmitrij Medvěděv

Článek

Druhá „oběť“, Seulejman Kerimov, jejž loni zatkla francouzská policie kvůli daňovým podvodům a který po propuštění na kauci 40 miliónů eur je v domácím vězení, přišel o 1,4 miliardy dolarů a nyní „živoří“ s asi 5,1 miliardy.

Rozhlas Echo Moskvy upozornil na případ Viktora Vekselberga, jenž je podle žebříčku Forbes na 10. místě mezi 200 nejbohatšími Rusy: jeho majetek se odhaduje na více než 12 miliard dolarů. Aktiva jeho firmy Renova, jež je mimo jiné akcionářem Rusalu, v hodnotě 1,5 až dvě miliardy dolarů byla kvůli sankcím zmrazena a jeho firmy ve Švýcarsku měly prý problémy i s vyplácením mezd.

Soukromý majetkový problém řeší vláda

Obrátil se proto na premiéra Dmitrije Medvěděva a stěžoval si mu, že kvůli sankcím musí výrazně snížit podíl v zahraničních společnostech a že mu hrozí zvýšení úvěrových úroků.

„Nejde o bankrot Vekselbergových společností ani o hrozbu ztráty pracovních míst v Rusku, což by mohlo být jakýmsi opodstatněním pro záchranu Renovy.

Vekselberg má kvůli sankcím osobní problémy, jež se jen negativně odrazí na jeho osobním majetku. Zastavení činnosti jeho firem v Evropě nijak neohrožuje ruské zaměstnance. Od snížení jeho účasti v zahraničních společnostech bude hůř jen jemu, a to, že nemůže splácet úvěry, je jeho problém. Přesto mu Medvěděv slíbil pomoc,“ napsala publicistka Karina Orlovová.

V článku parafrázujícím název známého filmu titulkem „Zachraňte vojína Děripasku, Vekselberga a vůbec …“ upozornila, že podobně Medvěděv slíbil „zachránit“ také hliníkového magnáta Olega Děripasku i další miliardáře, kteří ovládají podniky v energetickém, strojírenském či vojenském průmyslu.

Vláda má přitom na pokyn premiéra vypracovat opatření k podpoře společností, které se ocitly na „černé listině“. „Všechno to zaplatí daňoví poplatníci … Za neschopnou politiku vedení musí oligarchům platit obyvatelstvo. Kdo ale zaplatí obyvatelům? Určitě to nebude vedení země, a už vůbec ne oligarchové,“ poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám