Hlavní obsah

Orbán začne nové volební období zostra - zákonem stop Soros

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Ustavující schůze nového maďarského parlamentu se bude konat sedmého a osmého května a suverénní vítěz nedělních voleb strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána ji chce začít zostra - projednáváním zákona Stop Soros. Zákon má například uvalit na mimovládní organizace financované ze zahraničí mimořádnou 25procentní daň.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý víkend obhájil většinu v parlamentu.

Článek

Informaci přinesl jako první server Magyar Idők, který je blízký vládní straně. „Premiér Orbán bude v parlamentu informovat o sestavování nové vlády. Základem programu nového kabinetu mají být konkurenceschopnost, společnost založená na práci, demografie a národní identita,“ napsal server.

Po sečtení hlasů zahraničních Maďarů si FIDESZ ještě upevnil ústavní většinu a ve 199členném parlamentu získal 134 křesel. [celá zpráva]

Opozice mluví o podvodu

Představitelé maďarských opozičních stran vyjádřili vážné pochybnosti o čistotě nedělních parlamentních voleb a na sobotu svolali do Budapešti protestní shromáždění.

Opozici se nezdá nedělní opakovaný kolaps informačního volebního systému, vyjádřila podezření, že při jeho obnově došlo k ovlivňování výsledků a mluví o záměrném podvodu. V tomto smyslu se nechali slyšet především představitelé stran Jobbik, Demokratická koalice a koalice Maďarská socialistická strana-Dialog.

Vládní strana FIDESZ na kritiku opozice reagovala prohlášením, že z představitelů opozice mluví pouze zklamání z prohraných voleb.

Mají se hůř, přesto znovu volili Orbán

Zajímavou vzorku voličů vládní strany FIDESZ přiblížil v reportáži server index.hu. V jihomaďarské obci Decs si obyvatelé před volbami ztěžovali, že nemají práci, mladí odchází do 165 kilometrů vzdálené Budapešti a život je stále těžší. Všichni oslovení však potvrdili, že stejně volili stranu FIDESZ, která je u moci od roku 2010. „Nechci, aby sem přišli migranti a znásilnili naše ženy,“ zněla odpověď většiny mužů.

V obci Pálmajor na jihozápadě získal FIDESZ 100 procent hlasů. V obci žije značný počet Romů, kteří využívají možnost veřejně prospěšných prací. „Dostávala jsem sociální pomoc ve výši 22tisíc forintů (1860 korun) a za veřejně prospěšné práce dostanu 44tisíc (3720 korun). Takže je to teď lepší,“ řekla serveru jedna z obyvatelek.

Reklama

Související články

Zemřel rakouský popírač holokaustu Honsik

Známý neonacista a popírač holokaustu Gerd Honsik je mrtvý, napsal server Kronen Zeitung s odvoláním na nezávislé zdroje. Zemřel v sobotu ve svém bytě...

Výběr článků

Načítám