Hlavní obsah

Maďaři se podle Orbána ve volbách vyslovili pro národní suverenitu

Budapešť

Maďaři se podle premiéra Viktora Orbána v nedělních volbách vyslovili pro suverenitu maďarského národa. Podle něj jasně řekli, že jen oni mohou rozhodovat, s kým chtějí žít v Maďarsku. „Toto rozhodnutí nás zavazuje,“ řekl Orbán na úterní tiskové konferenci v Budapešti.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán obhájil většinu v parlamentu.

Článek

Předseda maďarské vlády dodal, že Maďaři si přejí silnou Evropu sestávající ze silných členských zemí. „Vláda musí na základě tohoto rozhodnutí vystupovat za Evropu národů, nikoli za spojené státy evropské,“ zdůraznil Orbán.

Ministerský předseda rovněž avizoval, že dojde k rekonstrukci vlády. „Dojde k zásadním změnám,“ řekl, aniž by změny dál nespecifikoval.

Po sečtení části hlasů zahraničních Maďarů si FIDESZ posílil ústavní většinu v novém parlamentu. Počet křesel pro vládní stranu se tak zvýšil z původních 133 na 134. Stalo se tak na úkor nejsilnější opoziční strany Jobbik, která má nyní 25 mandátů. [celá zpráva]

Lídr opozice rezignoval

Jobbik sice skončil druhý, ale v zákonodárném sboru, který má 199 poslanců, obsadí pouhých 25 křesel. Lídr partaje Gábor Vona proto rezignoval. [celá zpráva]

„Jako kandidát Jobbiku na předsedu vlády jsem na sebe vzal osobní odpovědnost za volební výsledek v roce 2018. Vzhledem k tomu, že nebylo dosaženo volebního vítězství, držím své slovo,” napsal Vona ve zdůvodnění svého kroku. V práci hnutí hodlá pokračovat, nikoli však jako jeho předseda.

Po neslavném výsledku v parlamentních volbách oznámili odchod z funkcí představitelé i dalších opozičních formací. Patří mezi ně také socialistická strana, která skončila třetí s 20 mandáty.

Končí opoziční deník

Podnikatel Lajos Simicska, který před volbami aktivně podporoval stranu Jobbik, v úterý oznámil, že zastavuje vydávání opozičního deníku Magyar Nemzet. List vycházel od roku 1938 a ve středu vyjde naposledy.

Vydavatel podle prohlášení rovněž zastaví provoz sesterské rozhlasové stanice Láncháíd Rádió. Vlajková loď mediální skupiny televize Hír TV bude pokračovat, ale podstoupí změny. Jako hlavní důvody se uvádějí finanční problémy.

Simicska byl kdysi Orbánovým přítelem a spojencem, ale v roce 2015 se s ním rozešel ve zlém. V předvolební kampani patřil k jeho nejrozhodnějším oponentům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám