Hlavní obsah

Macron: Máme důkazy, že Asad použil chemické zbraně

– Paříž

Francie má důkazy, že v Sýrii byly minulý týden nasazeny chemické zbraně. Ve čtvrtečním vysílání televize TF1 to prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron, podle něhož tyto zbraně použil režim syrského prezidenta Bašára Asada. Poslední údajný chemický útok zasáhl minulý týden město Dúmá u Damašku.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Máme důkaz, že (...) režim Bašára Asada použil minulý týden v Sýrii chemické zbraně, minimálně chlór,“ prohlásil Macron.

Informace o tom, že na Dúmá, které bylo poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta, zaútočila vláda v Damašku, přinesla organizace Bílé přilby, která má blízko k povstalcům. Organizace tvrdila, že o život přišlo nejméně 150 lidí a další tisícovka byla zraněna.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu s odkazem na partnerské zdravotnické organizace uvedla, že příznaky zasažení toxickými chemikáliemi mělo na 500 lidí. [celá zpráva]

Chemický útok popírá nejen Asadova vláda, ale také Rusko a Írán, spojenci Sýrie. Rusko tvrdí, že jeho specialisté žádné stopy po chemických látkách nenašli. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám