Hlavní obsah

Rusové tvrdí, že nenašli v Dúmá stopy po chemickém útoku. Zdravotníci potvrdili 60 obětí

Moskva/Dúma

Ruští specialisté nenalezli žádné stopy po použití chemických zbraní v místě sobotního útoku v syrském Dúmá, prohlásil v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Naopak syrská Unie organizací zdravotní a podpůrné péče (UOSSM) v pondělí potvrdila, že v Dúmě zahynulo 60 lidí a tisíc dalších bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při chemickém útoku na syrskou Dúmu zemřelo 60 lidí, mezi oběťmi jsou i dětiVideo: Reuters

 
Článek

Podle záchranářů z organizace Bílé přilby se město Dúmá v oblasti východní Ghúta u Damašku stalo terčem chemického útoku vládních sil. Dúmá je pod kontrolou radikálů ze Džajš al-Islám, kteří drží civilisty jako rukojmí od roku 2013.

Režim v Damašku ale použití chemických zbraní popřel, stejně jako Rusko a Írán, což jsou spojenci prezidenta Bašára Asada.

„Naši vojenští specialisté už tam byli. Nenašli žádnou stopu chlóru nebo jakékoli jiné chemikálie použité proti civilistům,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci a dodal: „Už dříve jsme měli možnost okomentovat, k čemu dojde, ještě před tím, než se to stalo realitou. Naši vojáci, kteří jsou v Syrské arabské republice v terénu, opakovaně předvídali to, o čem mluvila syrská vláda – že se připravuje vážná provokace, jejímž účelem bude opět obvinit Damašek z požití jedovatých látek proti civilistům.“

Lavrov dodal, že Rusko podporuje poctivé vyšetřování použití chemických látek v Sýrii, ale je proti jakémukoli obviňování bez důkazů: „Když požadují poctivé a okamžité vyšetřování, jsme jen pro. Ale když se toto vyšetřování vede tak, aby dospělo k cíli, že to udělal Asad s podporou Putina, tak vážné jednání možné není.“

Záchranáři: Zahynulo 60 lidí, zraněných je 1000

Podle UOSSM při útoku na syrské město Dúmá zahynulo v sobotu nejméně 60 lidí a přes 1000 dalších bylo zraněno. Počet mrtvých a zraněných patrně není konečný, dodal UOSSM.

„Počet obětí se zvyšuje s tím, jak se záchranáři dostávají do míst v podzemí, kam pronikl (použitý jedovatý) plyn a kde hledaly útočiště stovky rodin,“ uvedl svaz v prohlášení.

Incident odsoudila řada zemí včetně USA, Německa, Británie, Francie a států Perského zálivu. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes oznámila, že zahájila vyšetřování údajného útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám