Hlavní obsah

V den útoku na exšpióna Skripala zachytili Britové podezřelou depeši do Moskvy

Analytici britského královského letectva (RAF) na Kypru zachytili v den útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju podezřelou depeši odeslanou ze Sýrie do Moskvy. Depeše byla součástí balíku špionážních zpráv, které Londýn poskytl britským spojencům před hromadným vyhošťováním ruských diplomatů, napsal list The Times.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britští policisté střeží dům Sergeje Skripala.

Článek

Zpráva, kterou zachytili experti RAF na základně na jihu Kypru, obsahovala slova „balík byl doručen“. Odeslána byla ze Sýrie jisté „úřední osobě“ do Moskvy krátce poté, co byli Skripal a jeho dcera Julija přiotráveni armádním jedem v jihoanglickém Salisbury. V depeši bylo rovněž uvedeno, že dvě osoby „úspěšně odjely“, napsal list The Times s odvoláním na informované zdroje uvnitř zpravodajských služeb.

Když se s tajemnou informací seznámil důstojník na kyperské základně RAF, vzpomněl si na další zprávu, která byla zachycena předešlý den a které britští analytici původně nevěnovali náležitou pozornost, uvedl britský deník. Jaký byl obsah této druhé depeše, list nenapsal. Britské ministerstvo obrany informaci The Times nepotvrdilo s tím, že je spojena s nynějším vyšetřováním.

Skripalovi byli otráveni 4. března. Podle televize Sky News měli oba postižení u úst pěnu, když byli 4. března nalezeni v Salisbury na lavičce. [celá zpráva]

Kauza Sergej Skripal
Sergej Skripal byl letos 4. března i se svou dcerou otráven neobvyklým nervovým jedem. Oba byli nalezeni zhroucení v centru Salisbury. Britové dospěli k závěru, že byli otráveni jedem označovaným jako novičok, což byla látka vyvíjená v SSSR. Nalezeni byli den poté, co Julija přiletěla za svým otcem z Moskvy.
Skripal byl ruským tajným agentem, který po rozpadu SSSR začal pracovat pro Brity a odhalil identitu dalších ruských agentů. Rusové ho odhalili a dopadli. V roce 2010 ho vyměnili za své agenty.

Londýn tvrdí, že otec s dcerou byli vystaveni vojenské bojové látce novičok, proti níž není protijed. List The Times napsal, že látka byla podána jako pomalu se uvolňující gel, což pachatelům umožnilo včas se vzdálit.

Minulý týden se objevily zprávy, že Julija je již při vědomí a ani Skripal není v kritickém stavu. [celá zpráva]

Podle odborníků je novičok velmi silný jed. Dvojici se proto nedávala skoro žádná šance na přežití, neboť je proti němu méně protilátek než proti běžnějším nervově paralytickým látkám. Spekulovalo se, že si v případě přežití oba ponesou těžké doživotní následky. Skripalová ale uvedla, že je jen dezorientovaná. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám