Hlavní obsah

Stav otráveného Skripala se začal rychle zlepšovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salisbury
Aktualizováno

Stav dvojitého agenta Sergeje Skripala otráveného nervovým jedem se rychle zlepšuje. Už není kritický, uvedli v pátek podle BBC lékaři nemocnice v Salisbury. Lékaři oznámili, že 66letý Skripal dobře reaguje na léčbu a jeho stav se „rychle zlepšuje“.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Článek

Hlavní lékařka nemocnice v Salisbury Christina Blanchardová řekla: „Chtěla bych aktualizovat informaci o stavu Sergeje Skripala. Reaguje dobře na léčbu, jeho stav se rychle zlepšuje a už není kritický.“ Ruské velvyslanectví na to reagovalo na Twitteru: „Dobrá zpráva.“

Blachardová stav otce zmínila, když hovořila o stavu Julije Skripalové: „Minulý čtvrtek jsem vás informovala, že stav Julije Skripalové se zlepšil na stabilní. Jak Julija sama řekla, každý den jí přibývá sil a může se těšit na den, kdy jich bude mít dost, aby opustila nemocnici. Jakékoli spekulace o datu jsou pouhými spekulacemi.“

Foto: Reuters

Julija Skripalová

Informace byla zveřejněna den poté, co dcera Sergeje Skripala Julija telefonovala svojí sestřenici Viktoriji a řekla: „Všichni se zotavujeme a jsme naživu.“ O otci, který byl dlouho v kritickém stavu, řekla: „Odpočívá, spí. Není tam nic nevyléčitelného.“ [celá zpráva]

Jednou ze čtvrtečních zpráv byla také informace o tom, že do Británie hodlá přijet Julijina sestřenice Viktorija, aby zjistila, zda se její příbuzná nechce vrátit do Ruska. Britská média se ale v pátek od ministerstva vnitra dozvěděla, že její žádosti o vízum nebylo vyhověno. "Odmítli jsme žádost Viktoriji Skripalové o cestovní vízum z důvodu, že její žádost nevyhovovala příslušným pravidlům," řekl Reuters mluvčí ministerstva.

Skripal a jeho dcera byli nalezeni 4. března bezvládní na lavičce v centru města Salisbury. Britští experti pak zjistili, že jsou otráveni neurotoxinem označovaným jako novičok.

Podle odborníků je novičok velmi silný jed. Dvojici se proto nedávala skoro žádná šance na přežití, neboť je proti němu méně protilátek než proti běžnějším nervově paralytickým látkám. Spekulovalo se, že si v případě přežití oba ponesou těžké doživotní následky. Skripalová ale uvedla, že je jen dezorientovaná.

Británie z útoku jedem podezřívá Rusko, to to odmítá. Rusko a Západ si kvůli kauze navzájem vypověděly 150 diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám