Hlavní obsah

V Maďarsku skončily parlamentní volby, hrálo se o Orbánovu většinu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapěšť
Aktualizováno

V sedm hodin večer oficiálně skončily parlamentní volby v Maďarsku. Při rekordní účasti, která po 19. hodině činila 68 procent, má největší šanci na vítězství strana FIDESZ současného premiéra Viktora Orbána. A to i přesto, že se proti němu opozice sjednotila.

Foto: MTI

V Maďarsku se někde už počítají hlasy, jinde se bude hlasovat až do 23:00.

Článek

Volební okrsky hlásily po celý den velký zájem voličů. V některých budapešťských obvodech se vytvářely dlouhé fronty a voliči čekali i tři hodiny, aby mohli odevzdat svůj hlas. „Uvidíme, komu vysoká účast pomůže. Já dala hlas opozičním socialistům, ale kolem mě stáli v řadě většinou Orbánovi voliči. Tak nevím,“ řekla Andrea Kissová z města Győr.

Ústřední volební komise v průběhu dne rozhodla, že všem voličům, kteří budou stát ve frontě ještě v sedm hodin, bude umožněno, aby odevzdali svůj hlas. Tím se hlasování prodlouží a výsledky budou známé asi až pozdě v noci.

FIDESZ asi nezíská dvoutřetinovou ústavní většinu. Po uzavření většiny volebních místností to připustil šéf parlamentní frakce vládní strany Gergely Gulyás. „Při tak vysoké účasti však bude legitimita nového parlamentu velmi silná,“ dodal.

Stále se hlasuje v jednom budapešťském volebním okrsku, proto není možné oficiálně oznamovat výsledky. Hlasy se přitom už počítají a server index.hu před dvaadvacátou hodinou napsal, že podle jeho informací na venkově zaznamenal vládní FIDESZ ještě lepší výsledky než před čtyřmi lety. Ve městech, především v Budapešti, si podle těchto informací vede lépe opozice.

Foto: MTI

U volebního okrsku v základní škole Istvána Bocskaie vznikaly po celý den fronty.

Viktor Orbán po odevzdání svého hlasu novinářům řekl, že maďarským voličům věří. „Volili jsme budoucnost Maďarska,“ řekl s důvěrou ve vítězství strany FIDESZ.

Suverénní Orbán

Orbán stál v čele vlády v letech 1998 až 2002 a od roku 2010 nepřetržitě. Svou kampaň soustředil na migraci a varoval občany před snahou „učinit z Maďarska přistěhovalecký stát“. Za hlavního organizátora migrace označil amerického miliardáře maďarského původu George Sorose. „Sorosovci půjdou hlasovat všichni, musíme jít i my,“ povzbuzoval Orbán do poslední chvíle své voliče.

„Migrace je rzí, která pomalu ale jistě rozežírá náš národ,“ upozornil Orbán na závěrečném předvolebním shromáždění strany FIDESZ ve městě Székesfehérvár.

Foto: MTI

Kandidát opozice na premiéra Gergely Karácsony hlasuje se svou rodinou.

Opozice se snažila o spolupráci především v tzv. jednomandátových volebních obvodech. V těchto obvodech je možné získat až 106 křesel ve 199členném maďarském parlamentu. V některých volebních obvodech kandidát opozice odstoupil ve prospěch jiného opozičního politika, který měl větší šanci porazit kandidáta strany FIDESZ.

Podle průzkumů ani tato taktika nebude stačit k porážce Orbána, protože k opoziční dohodě nedošlo v dostatečném množství jednomandátových volebních obvodů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám