Hlavní obsah

Maďaři rozhodují, kdo povede zemi v příštích čtyřech letech

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Osm miliónů maďarských voličů v neděli rozhodne o složení nového parlamentu. Podle průzkumu veřejného mínění by měla být jasným vítězem strana FIDESZ současného premiéra Viktora Orbána. Ten je u moci nepřetržitě od roku 2010.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Společně bychom odstranili bariéru na hranici, hlásá billboard s představiteli opozice a Georgem Sorosem.

Článek

Ústřední volební komise zveřejnila účast k 15.00. Dosáhla 53,64 procenta. Je to nejvíc od roku 2002. Před některými volebními místnostmi vznikaly od rána fronty. Svůj hlas už odevzdali také prezident János Áder a premiér Viktor Orbán. Předseda vlády novinářům prozradil, že svůj hlas dal straně FIDESZ. „Tohle je země, která se pokaždé postavila za své zájmy. Věřím v lidi a jejich rozhodnutí přijmu,“ řekl po odevzdání hlasu.

Foto: Ivan Vilček

Fronta před jednou z volebních místností

V čele maďarské vlády stál Orbán i v létech 1998 až 2002. Kampaň vládní strany před letošními volbami byla zaměřena výhradně na hrozbu migrace. „Jděte a řekněte všem, že migrace je rzí, která pomalu ale jistě rozežírá náš národ,“ upozornil Orbán na závěrečném předvolebním shromáždění strany FIDESZ ve městě Székesfehérvár.

Politolog Gábor Török upozornil, že přibližně dvoumiliónový tábor voličů strany FIDESZ drží pohromadě osoba Orbána, strach z migrantů a amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, který byl vládní kampaní vykreslován, jako strůjce migrace. „Orbán je ten, kdo je před migranty ochrání. Kdyby nebylo migrace a Sorose, nezůstalo by z kampaně FIDESZ nic,“ řekl politolog.

Složitý systém

Török konstatoval, že pokud po osmi letech u moci získá FIDESZ ve 199členném parlamentu 100 křesel, bude to úspěch. FIDESZ si samozřejmě troufá na víc. Voliči v Maďarsku mohou totiž hlasovat nejen na stranické kandidátky, z nichž se obsadí 93 křesel, ale hlasují rovněž v tzv. jednomandátových volebních obvodech, v nichž se rozdělí zbývajících 106 křesel. Voliči si vyberou jednoho kandidáta a ten se ziskem nejvíc hlasů obsadí přímo jedno křeslo v parlamentu.

Foto: MTI

Viktor Orbán odevzdal svůj hlas s manželkou.

Opozice se snažila do poslední chvíle dohodnout na vzájemném odstupování ve prospěch kandidáta, který má největší šance porazit kandidáta vládní strany. Někde k dohodě došlo, ve většině obvodů však nikoliv, co snižuje šance opozice. Proti kandidátovi FIDESZ tak v mnoha obvodech bude stát víc opozičních kandidátů.

Áron Demeter z lidskoprávní organizace Amnesty International Maďarsko pro agenturu TASR řekl, že příští vláda by měla projevit víc respektu k lidským právům a zranitelným lidem než současný kabinet.

„Vláda vydává rasistické a xenofobní billboardy, televizní a novinové reklamy, aby tím podněcovala nenávist a strach před uprchlíky a migranty,“ řekl Demeter. V této souvislosti upozornil, že Orbán varoval, že po volbách mohou opoziční politici, aktivisté, nevládní organizace a nezávislá média čelit „právním, morálním a politickým odplatám“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám