Hlavní obsah

Ruská diplomacie navrhne uzavřít konzulát USA v Petrohradu. Přejí si to občané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí navrhne Kremlu zavřít americký konzulát v Petrohradu v odvetě za uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Ve čtvrtek o tom informoval list Izvestija. Ve hře bylo také uzavření konzulátů ve Vladivostoku či Jekatěrinburgu. Ruská ambasáda ve Washingtonu na Twitteru uspořádala anketu, v níž se 47 procent hlasujících vyslovilo právě pro Petrohrad. Rozhodne však Kreml.

Američtí diplomaté v Petrohradu si patrně budou muset balit kufry.

Článek

Uzavření ruského zastoupení v Seattlu nařídil počátkem týdne Bílý dům spolu s vyhoštěním 60 ruských diplomatů v reakci na kauzu otráveného ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. [celá zpráva]

Vyhoštěni mají být Rusové z ambasády ve Washingtonu, z konzulátu v New Yorku a ze stálé ruské mise při OSN. Ruský konzulát v Seattlu má být uzavřen s platností od příštího týdne. [celá zpráva]

Poslední slovo má Putin

Rusko podle očekávání odpoví stejným krokem.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin. Ilustrační foto

Zvažovalo se uzavření v Petrohradu, Vladivostoku či Jekatěrinburgu, ruští občané se ve twitterové anketě vyslovili pro Petrohrad. Právě ve druhém největším ruském městě by Američané tento krok měli pocítit nejsilněji.

Osud petrohradského konzulátu USA ale není definitivně zpečetěn, upozorňuje ruský list. Poslední slovo bude mít prezident Vladimir Putin, který nemusí k doporučení ministerstva zahraničí přihlížet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám