Hlavní obsah

Další zlom v kauze Skripal: Agenta i s dcerou otrávili už doma, tvrdí policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská policie se domnívá, že bývalý dvojí agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli poprvé vystaveni nervové látce u vchodových dveří jejich domu v anglickém Salisbury. Byla tam největší koncentrace látky, informovala ve středu agentura Reuters. Británie z útoku nervovým toxinem obviňuje Moskvu, která to odmítá.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Květiny v anglickém Slisbury na místě, kde byli otráveni Sergej Skripal a jeho dcera Julija

Článek

„Specialisté dosud identifikovali největší koncentraci nervové látky na domovních dveřích bydliště,” uvedla ve středu britská policie.

„V této fázi našeho vyšetřování se domníváme, že Skripalovi přišli do styku s nervovou látkou nejdřív na jejich domovních dveřích,” řekl šéf protiteroristického oddělení londýnské policie Dean Haydon a dodal, že vyšetřování se z velké části soustředí na bydliště Skripalových a okolí.

Aféra kolem otravy Skripala a jeho dcery ještě více poškodila už tak chladné vztahy mezi Moskvou a Západem. Sedmadvacet zemí včetně velké většiny členských států EU či Spojených států vypovědělo ruské diplomaty. Britský ministr zahraničí Boris Johnson ve středu prohlásil, že Rusko mezinárodní reakci na útok nervovou látkou podcenilo.

Šestašedesátiletý Skripal a jeho 33letá dcera jsou od útoku ze 4. března, kdy byli nalezeni v bezvědomí na veřejné lavičce, v kritickém stavu a podle britských vyšetřovatelů možná utrpěli trvalé poškození mozku. Podle dřívějších informací byli vystaveni nervově paralytickému jedu vyvinutému v sovětské laboratoři.

Na uzdravení nemají šanci

Sovětský expert Andrej Železňakov, který byl jedu nazývanému Novičok omylem vystaven v roce 1987, se nikdy plně nezotavil a o pět let později zemřel. Ani Skripal nemá šanci se plně uzdravit. Předpokládá se, že Novičok má mnohem silnější a trvalejší účinky na organismus než jiné nervově paralytické jedy.

Chemik Vil Mirzajanov, který se na vývoji těchto jedů podílel, řekl agentuře Interfax: „Vyléčit se z následků je prakticky nemožné, ti lidé jsou odepsáni. Dokonce i kdyby přežili, nikdy se neuzdraví."

Neteř dvojitého agenta ruské redakci BBC dokonce řekla, že její strýc a jeho dcera Julija mají jen minimální šanci přežít. Podle jejích slov prognóza „skutečně není dobrá“. „Má možná jednoprocentní naději,“ řekla Viktorija Skripalová.

Mohutná diplomatická odveta

V návaznosti na kauzu vyhostila či se k tomu chystá řada zemí ruské diplomaty. V pondělí tak učinilo 16 zemí Evropské unie včetně Česka. Spojené státy, Kanada, Ukrajina, Norsko, Albánie a Makedonie oznámily, že vypoví více než stovku diplomatů a dalších pracovníků ruských zastupitelských úřadů. [celá zpráva]

Celkově symbolický krok na podporu Velké Británie dosud učinilo 27 zemí. Například Rakousko však veřejně diplomatické kroky odmítlo, a to i v případě, že by Rusku byla vina prokázána. [celá zpráva]

Kauza Skripal

  • Skripala a jeho dceru v jihoanglickém městě Salisbury otrávil na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.
  • Oba nejprve byli v kritickém stavu. Stav Julije Skripalové se však zlepšil natolik, že ji počátkem dubna propustili z nemocnice. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, Kreml to rezolutně odmítá.
  • Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.
  • Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.

Slovensko pak jako jediná země Visegrádské čtyřky nevyhostilo ani jednoho ruského diplomata. Ministerstvo zahraničí si jen předvolalo velvyslance Ruské federace, i když Rusko jmenovalo Slovensko jako jednu ze zemí, odkud mohl pocházet jed novičok, jímž byl Skripal se svou dcerou otráven. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám