Hlavní obsah

Špióna nařídil otrávit Putin, vpálil Rusku šéf britské diplomacie. Moskvu tím šokoval

– Rusko/Moskva

Otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou novičok osobně nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Závažné obvinění v pátek vznesl britský ministr zahraničí Boris Johnson. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov Johnsonova slova označil za šokující a neodpustitelné porušení diplomatické slušnosti. V neděli se v Rusku konají prezidentské volby, v nichž je Putin jasným favoritem.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Článek

"Domníváme se, že je nanejvýš pravděpodobné, že to bylo jeho (Putinovo) rozhodnutí použít nervovou látku v ulicích Spojeného království, v ulicích Evropy poprvé od druhé světové války," řekl Johnson podle agentury Reuters. Dodal, že  Británie není ve sporu s obyčejnými lidmi, ale s Putinovým Kremlem.

"Nemáme nic proti Rusům samotným. Výsledkem toho, co se nyní děje, nebude rusofobie," zdůraznil šéf britské diplomacie.

„Na několika různých úrovních a při různých příležitostech jsme řekli, že Rusko v tomto příběhu nehraje žádnou roli. Jakkoliv ho spojovat s naším prezidentem není nic jiného než šokující a neomluvitelné diplomatické selhání,” reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Obrátit pozornost jinam

Ruský velvyslanec ve Spojeném království Alexander Jakovenko obvinil Británii, že má vražda Skripala, přesněji svalování viny na ruskou vládu, odvést pozornost od jednání o brexitu.

„Ve snaze odvést pozornost od brexitu Spojené království veřejnosti něco prezentuje, aby ji tak přimělo se zaměřit trochu jiným směrem,” cituje Jakovenka server RT.com.

Skripal zůstává v kritickém stavu

Skripala, který byl agentem ruské vojenské rozvědky GRU a spolupracoval s britskou tajnou službou, a jeho dceru Juliji otrávili v jihoanglickém Salisbury nervově paralytickou látkou 4. března. [celá zpráva]

Oba jsou nadále v nemocnici v kritickém stavu. Podle Britů byli otráveni látkou novičok vyvíjenou v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu. [celá zpráva] Rusko zodpovědnost za útok od počátku odmítá a chystá reakci na britská opatření namířená proti Rusku, která mimo jiné zahrnují vypovězení 23 ruských diplomatů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám