Hlavní obsah

Na klice nebo v klimatizaci? Podle policie mohl být agent Skripal otráven jedem v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie se snaží objasnit, jak byl otráven dvojitý agent Sergej Skripal. Spekuluje, že nervově paralytický jed mohl být na klice dveří jeho auta nebo byl ve voze rozprášen či se tam dostal ventilací. Jed zasáhl podle úterních údajů 38 lidí.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Britská armáda odváží policejní auto, které bylo kontaminované nervovým jedem.

Článek

Policie se nyní hlavně soustředí na to, jak byli Skripal a jeho dcera Julia otráveni, jak se dostal jed do jejich těla.

O možnosti, že jed byl na klice dveří Skripalova červeného BMW, informoval s odvoláním na zdroje z vyšetřování list Daily Mail. Zveřejnil i další hypotézu, podle expertů se mohl dostat do vozu klimatizací nebo byl přímo rozprášen v jeho interiéru.

„Použití auta by vysvětlovalo, proč byli zasaženi Skripal i jeho dcera,“ řekl bývalý agent tajné služby Philip Ingram, podle něhož je ”snadné se dostat do vozu a rozptýlit tam trochu látky.“ Dodal, že použitý jed ze skupiny novičok (nervové látky vyvíjené v SSSR v 7. a 80. letech 20. století - pozn. red.) může působit i po hodinách. Bývalý inspektor organizace OPCW usilující o zákaz chemických zbraní Jerry Smith zmínil, že novičoky jsou velmi stálé a ve formě pudru přetrvávají hodiny.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Proto se nyní vyšetřovatelé z protiteroristického oddělení soustřeďují na cestu vozidla. Zatím se jim jeho pohyb nepodařilo plně zmapovat, chybí jim čtyřicet minut. Vyzvali proto případné svědky, aby se přihlásili.

Kamery zachytily příjezd auta do centra města v 13:40, ale vyšetřovatelé nemají údaje o jeho pohybu od jedné odpoledne. Skripalův dům je přitom jen deset minut jízdy od parkoviště u italské restaurace Zizzi a hospody Mill, které Skripal s dcerou navštívili.

Byl jed v bytě?

Podle listu The Guardian je ale pravděpodobnější, že se dvojice otrávila už doma. Důvodem je, že v nemocnici s otravou skončil policista Nick Bailey, který byl ve Skripalově domě. Bývalý velitel už neexistujícího Chemického, biologického, radiologického a jaderného pluku Hamish de Bretton-Gordon je přesvědčen, že jed byl v podobě prášku, a proto mohl být v dárku nebo přijít i poštou v dopise: „Otevřete dopis a látka se rozptýlí po celé místnosti.“

Policie už posbírala 380 důkazních předmětů a prozkoumala stovky hodin kamerových záznamů. Komisař Neil Basu řekl, že se z nich zjistilo, že Skripalova dcera Julija přiletěla z Ruska na letiště Heathrow den před tím, než byli oba otráveni. Stále se však nepodařil zjistit pohyb otrávených v posledních čtyřiceti minutách poté, co odešli z restaurace a byli nalezeni zhroucení na lavičce.

Jed zasáhl 38 lidí

Nervovým jedem, jimž podle britských údajů byl v SSSR vyvinutý A-230, patřící do skupiny neurotoxinů novičok, se podle úterních údajů přiotrávilo 38 lidí, většinou záchranářů. V nemocnici kromě Skripala a jeho dcery Julije stále zůstává i policista Nick Bailey, který jako první přijel k lavičce, kde dvojice leželi v bezvědomí Skripal a jeho dcera. Už je sice při vědomí, ale jeho stav je nadále kritický. Skeripalovi se ještě ani neprobrali

Úřady jsou kritizovány, že teprve šest dnů po zjištění otravy vyzvaly lidi, kteří navštívili restauraci a hospodu, kde se našly stopy jednu, aby si vyprali věci, které měli na sobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám