Hlavní obsah

A jsme v pr..., byla poslední slova kapitána zříceného ruského letounu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to. Jsme v pr... To byla poslední slova, která pronesl letos 11. února kapitán letounu An-148 Saratovských aerolinií Valerij Gubanov těsně předtím, než se stroj zřítil u Moskvy nedaleko vesnice Argunovo. Na palubě bylo v té chvíli 71 lidí, nehodu nikdo nepřežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odklízejí trosky zříceného ruského letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Stroj mířil z Moskvy do města Orsk na jihu Ruska. Přesně sedm minut po startu z letiště Domodědovo se zřítil. Z přepisu záznamu hovoru v kokpitu, který zveřejnil server RBC, vyplývá, že se Gubanov snažil svému kopilotovi Sergeji Gambaryjanovi pomoci, aby letadlo nabralo výšku a vyrovnalo naklonění.

„Rozumím, že jsi to chtěl... ale místo toho jdeš dolů,“ říká Gubanov na záznamu a pokračuje: „Proč jdeš dolů? Výš, výš, výš! Nahoru!“ Záznam končí ve chvíli, kdy kapitán prohlásil: „A je to. Jsme v pr....“ Stroj se vzápětí zřítil.

Foto: Handout, Reuters

Veškerá data uložená v černých skříňkách se zachovala

Na místě havárie byl nalezen kráter o hloubce 2,5 metru a průměru 17 metrů. V něm se nacházely malé části letadla, z nichž některé byly spečené, popisoval situaci na místě havárie zástupce ruského ministerstva pro mimořádné události.

Foto: ČTK/AP

Záběr na část havarovaného Antonovu An-148

Vyšetřovatelé Mezistátního leteckého výboru (MAK) na základě vyhodnocení záznamů z černých skříněk uvedli, že se stroj zřítil kvůli chybě pilotů. Zapomněli totiž zapnout vytápění pro odmrazování snímačů měřících rychlost. Po vzletu přepnuli řízení stroje na autopilota, ale řízení převzali zpět, když viděli rozdílné údaje o rychlosti. Podle údajů z jednoho snímače rychlost stoupala, podle druhého klesala, takže posádka ztratila přehled o situaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám