Hlavní obsah

Letadlo u Moskvy poslala k zemi zřejmě banální chyba pilotů

Moskva
Aktualizováno

Letoun An-148 Saratovských aerolinií se zřítil zřejmě kvůli chybě pilotů, uvedli v úterý vyšetřovatelé. Zapomněli zapnout vytápění pro odmrazování snímačů měřících rychlost. Chybné údaje o rychlosti nakonec vedly k pádu stroje. Zatím jde o první poznatky z vyhodnocení záznamu dvou černých skříněk Mezistátního leteckého výboru (MAK). Na palubě havarovaného stroje zahynulo 71 lidí.

Foto: Handout, Reuters

Veškerá data uložená v černých skříňkách se zachovala

Článek

„Předběžná analýza zaznamenaných údajů, stejně jako analýza analogických případů z minulosti, umožňuje předpokládat, že faktorem, který vedl k vývoji mimořádné letové situace, se mohly stát nepřesné údaje o rychlosti letu zobrazené na přístrojích v pilotní kabině," uvedl MAK. Tyto chybné údaje podle něj souvisely se zamrznutím snímačů, protože systém jejich vyhřívání byl vypnutý.

Piloti před startem nezapnuli systém vytápění snímačů. Po vzletu přepnuli řízení stroje na autopilota, ale řízení převzali zpět, když viděli rozdílné údaje o rychlosti. Podle údajů z jednoho snímače rychlost stoupala, podle druhého klesala, takže posádka ztratila přehled o situaci.

Veškerá data uložená v černých skříňkách se zachovala a je možné je dešifrovat, uvedl Interfax s odvoláním na sdělení Mezistátního leteckého výboru (MAK), který příčiny tragédie vyšetřuje. Experti je začali zkoumat v úterý.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Část havarovaného letounu AN-148

K přepravě do Moskvy jsou připraveny také ostatky obětí. Identifikace obětí nehody bude možná jen pomocí DNA. Většina obětí leteckého neštěstí pochází z Orenburgu. Na seznamu cestujících byl také zástupce švýcarské firmy Burckhardt Compression, který měl na starosti výstavbu nové turbíny tamější rafinérie, dále Ázerbájdžánec a Kazach. Mezi oběťmi jsou i tři děti.

Letoun Saratovských aerolinií směřující do jihouralského Orska havaroval šest minut po startu z moskevského letiště Domodědovo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám