Hlavní obsah

Znásilněno bylo nejméně 12 procent Francouzek

Paříž

Dvanáct procent Francouzek, tedy asi čtyři milióny žen, bylo ve svém životě obětí nejméně jednoho znásilnění. Naznačuje to nová studie institutu Ifop a Nadace Jeana Jaurèse, jejíž výsledky v pátek zveřejnil web rozhlasu France Info. Více než 40 procent respondentek uvedlo, že byly někdy bez svolení osahávány.

Foto: Novinky

Článek

Výzkum dále ukázal, že 29 procent francouzských žen už někdy obdrželo textovou zprávu nebo e-mail s pornografickým obsahem, 45 procent bylo terčem vulgárních gest se sexuálním podtextem, rovná polovina se stala objektem sexistických narážek a urážek a 58 procent respondentek zažilo nevhodné chování jako například nežádoucí sexuální návrhy.

Autoři studie dodávají, že většina z více než 2000 dotazovaných žen zažila zmíněné problémy vícekrát a upozorňují na „závažné následky a dlouhodobé problémy obětí”.

Podle France Info jde o masivní čísla, socioložku Alice Debaucheovou nicméně příliš nezaskočila: „Dvanáct procent, se statistickou odchylkou je to o trošku více, než v jiných šetřeních, ale zůstává to v řádech, které mě nepřekvapují.”

Pachatel většinou z blízkého okruhu 

Studie ale dokládá, že „typické znázornění pachatele znásilnění jako neznámého muže na parkovišti, je mylné”.

„Je to fantasmagorie,” míní Debaucheová. Ve výzkumu uvedlo více než 75 procent obětí znásilnění, že útočníkem byla osoba jim známá. Nejčastěji označili jako pachatele svého partnera nebo někoho z okruhu známých.

V rámci kampaně proti zneužívání žen MeToo se i ve Francii šíří snahy omezit mužský šovinismus, dokonce i hvízdání na ženy. Proti tomu se postavily herečky v čele s Catherine Denvuevovou [celá zpráva] a  Brigitte Bardotovou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám