Hlavní obsah

Hliníkový král pozval na jachtu ruského vicepremiéra, ten teď čelí nařčení z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přední představitel ruské opozice Alexej Navalnyj obvinil z korupce vicepremiéra a šéfa úřadu vlády Sergeje Prichoďka. Ten se nechal hostit od oligarchy Olega Děripasky na jachtě s placenými společnicemi. Děripaska, přezdívaný Hliníkový král, vše popřel a pohrozil Navalnému soudem.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Oleg Děripaska

Článek

Prichoďko podle Navalného vlastní luxusní nemovitosti v Moskvě a okolí včetně domu o ploše 1580 metrů čtverečných za stamilióny rublů, na což si během úřednické kariéry nemohl našetřit. Jádro videa však tvoří zjištění o tom, jak vicepremiér navštívil jachtu miliardáře Olega Děripasky.

„Oligarcha nalodil vysoce postaveného úředníka na svou jachtu: to je úplatek. Oligarcha vše platí, včetně děvčat z eskortní služby, to je také úplatek,” tvrdí Navalnyj. Na loď prý vicepremiér letěl soukromým tryskáčem Děripasky.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj

Navalného video, které mělo za 24 hodin přes milión shlédnutí, se opírá o záběry, které na jachtě pořídila společnice zvaná Nasťa Rybka. Ta se sama označuje za zlatokopku či lovkyni oligarchů, popřípadě lovkyni samců. Zážitky z výletu zachytila i knižně, kde popisuje i sex s hliníkovým králem. Nyní dává na sociálních sítích miliardářovi ultimáta: buď se s ní ožení, anebo ho obviní ze skupinového znásilnění.

Nasťa Rybka má na svém instagramovém účtu záběry a videa, jak je s Děripaskou na jachtě. Na jednom ze srpna 2016 je zachycený s Prichoďkem, uvedla Svobodná Evropa.

Děripaskův mluvčí agentuře AFP řekl, že video je výplodem představivosti lidí, kteří proti podnikateli vedou kampaň a snaží se pošpinit jeho pověst. Svou čest hodlá hájit u soudu.

Navalného video:

Sporný Děripaska

Hliníkový král Děripaska patří k oligarchům, kteří přišli k pohádkovému jmění po rozpadu Sovětského svazu. Je považován za blízkého prezidentovi Vladimiru Putinovi, jeho majetek je odhadován na více než šest miliard dolarů (124 miliard Kč), poznamenala AFP.

Ve skoro půlhodinovém videu jsou i záběry, kde Děripaska vysvětluje proč jsou tak špatné vztahy mezi Ruskem a USA. Navalnyj připomněl, že Děripaskovo jméno se objevuje v souvislosti s bývalým šéfem volební kampaně Donalda Trumpa Paulem Manafortem, obviněným během vyšetřování údajného ruského ovlivňování prezidentských voleb v USA.

Děripaska loni u amerického soudu žaloval agenturu AP za článek o svých obchodech s Manafortem, kterého před deseti lety podle AP platil, aby pracoval na posílení Putinova vlivu. U soudu však neuspěl.

Alexej Navalnyl loni zveřejnil informace o ohromném majetku premiéra Dmitrije Medvěděva, které oslabily jeho pozici. Letos ale Navalnyj nemohl kandidovat ve volbách, protože je sám podmínečně odsouzen za defraudaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám