Hlavní obsah

V Německu provedli razii proti pašerákům, zasahovalo na 170 policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie podnikla rozsáhlou razii proti polsko-syrskému gangu pašeráků lidí. Do akce bylo nasazeno přes 170 policistů, zadrženo bylo několik lidí, uvedl ve středu server týdeníku Focus s odvoláním na policejní informace. Úder proti převaděčům se uskutečnil také v Polsku.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Fronta azylantů v Berlíně

Článek

Rádio MDR uvedlo, že se policie zaměřila na rozvětvenou polsko-syrskou rodinu, která dostávala do Německa Syřany za poplatek 8000 eur na osobu (asi 204 tisíc korun). Nejprve jim obstarali turistické vízum s tím, že falšovali údaje potřebné pro jeho získání, a také letenku. Syřan přiletěl do Polska, kde na něj čekal pašerák a převezl ho do Německa, kde požádal o azyl.

Německo zažilo masový příliv migrantů v roce 2015, kdy putovali uprchlíci zejména po takzvané balkánské trase, tedy přes Turecko a Balkán. Příliv migrantů touto cestou klesl v roce 2016, když země na této trase zablokovaly hranice a Evropská unie uzavřela s Tureckem dohodu, na jejímž základě Ankara migrantskou vlnu do EU téměř zastavila.

Běženci poté začali využívat cestu přes Středozemní moře z Libye do Itálie, další destinací je Španělsko. Objevily se také případy, kdy se migranti snaží dostat z Turecka přes Černé moře do Rumunska a pak dále do Evropy, a to opět zejména do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám