Hlavní obsah

Rusko se nezúčastní závodů ve zbrojení, vyzdvihl Putin

– Moskva • Aktualizováno

Ruský prezident na bilanční tiskové konferenci ve čtvrtek řekl, že se země nebude účastnit nových závodů ve zbrojení, které hrozí, ale že se podaří zemi ubránit. Rizikem podle něj ale je, když Spojené státy mají tendenci od smluv o odzbrojení odstupovat.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„My zajistíme naši vnitřní bezpečnost, aniž bychom se nechali zatáhnout do závodů ve zbrojení,“ řekl Putin, který si je dobře vědom toho, že USA za prezidenta Ronalda Reagana SSSR uzbrojily a přispěly tak k jeho pádu.

„Výdaje na zbrojení jsou vyvážené,“ řekl Putin. „Musíme zajistit naši národní bezpečnost a za druhé nesmíme ohrozit ekonomiku,“ dodal.

Putin dále srovnal ruské a americké výdaje na zbrojení. Zatímco ruské vojenské výdaje pro příští rok činí 2,8 procenta HDP (asi 46 miliard dolarů), v USA je nyní podepisován zákon o výdajích ve výši 700 miliard dolarů. „Může si naše země dovolit takové výdaje? Ne, ale nám stačí výdaj ve výši 46 miliard dolarů. Můžete argumentovat, že i to je mnoho,” uvedl ruský prezident a s nadsázkou citoval pořekadlo, že ti, kdo nechtějí platit na vlastní armádu, platí na cizí.

V žertování pokračoval, když vyprávěl, jak jeho otec vyměnil kord za hodiny a říkal mu, že jsou to pěkné hodiny, ale pak dodal: „Ale když přijdou banditi, všechno ti seberou, znásilní ženu a dceru, tak ty jim jen řekneš, jaký je zrovna čas v Moskvě.“ Ruský prezident tak naznačil, že v případě nutnosti budou muset výdaje vzrůst.

Obavy ze závodů ve zbrojení nezastíral: „Spojené státy od zásadní smlouvy o omezení jaderných zbraní odstoupily. Nyní mluvíme o prodloužení smlouvy o omezení raket dlouhého a středního doletu. Snaží se shodit vinu na nás, ale co dělají - instalují protiraketové systémy v Rumunsku, jsou tam startovací rampy pro antirakety a tyto rampy lze snadno upravit pro start raket středního a dlouhého doletu. Pokud budou Spojené státy odstupovat jednostranně od smluv, bude to špatné pro bezpečnost.“

Putin se při otázce redaktora americké stanice ABC zaměřil i na špatné americko-ruské vztahy. Podle něj Spojené státy trpí „špiónománií”. Zmínil, že vliv ruských médií v USA je mnohem menší, než jak velký mají vliv americká média. Dodal, že kauza kolem styků amerických politiků s Rusy je vnitroamerická a zvedají ji ti, kdo se snaží zdiskreditovat Donalda Trumpa a učinit jeho vládu nelegitimní. Setkání s velvyslancem je podle něj normální.

Reklama

Výběr článků

Načítám