Hlavní obsah

Rakousko vycouvalo ze zákazu kouření v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

K plánovanému zákazu kouření v rakouských barech, kavárnách a restauracích nedojde. Oznámil to šéf Svobodné strany Rakouska Heinz-Christian Strache, jehož partaj s vítěznou Lidovou stranou Rakouska patrně brzy sestaví vládu. Lidovci podle Stracheho se zrušením zákazu kouření v pohostinstvích, který byl nařízen zákonem od května příštího roku, souhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Svoboda volby žije dál. Byla ochráněna existence (malých) restaurací a zachráněny tisíce ohrožených pracovních míst. Jsem na tohle skvělé rozhodnutí ve prospěch nekuřáků, kuřáků i majitelů restaurací hrdý,“ řekl podle rakouské mutace serveru Local předseda rakouských svobodných Heinz-Christian Strache.

V restauracích alpské země je v současnosti kouření povoleno za určitých podmínek. Majitelé mají mimo jiné povinnost oddělit místnosti pro kuřáky a nekuřáky. I to je ale široce ignorováno, poznamenal Local. A budoucí vláda, kterou by měl vést Sebastian Kurz, rozhodla, že to tak také zůstane.

Nekuřáci v EU vedou 17 ku 11

Rakousko půjde proti proudu. Mnoho zemí Evropské unie včetně Česka kouření zakázalo. Z osmadvaceti členských zemí platí striktní zákaz kouření ve veřejných prostorech v sedmnácti.

Rozhodnutí budoucího rakouského kabinetu už stihla kritika. „Zrušení úplného zákazu kouření v pohostinství je enormním krokem zpět v otázce péče o zdraví veřejnosti,“ reagovala podle BBC odcházející rakouská ministryně zdravotnictví Pamela Rendi-Wagnerová.

Omezení kouření se v Rakousku přece jen zpřísní. Nikotinu se budou moci oddávat pouze starší osmnácti let (doteď byla hranice šestnáct let) a nově bude zapovězeno kouřit v autech za přítomnosti nezletilých.

Reklama

Výběr článků

Načítám