Hlavní obsah

Nad Berlusconim visí další obžaloba z uplácení svědků

Nad bývalým italským premiérem Silviem Berlusconim visí další hrozba obvinění z uplácení svědků v kauze pohlavního styku, který měl s nezletilou marockou tanečnicí. Tentokrát žádá o schválení žaloby v případu známém jako Rubygate turínská prokuratura. Komplikovanou kauzou se zabývá hned několik soudů.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italský expremiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi čelí obvinění z toho, že v letech 2011 až 2015 dal ženám, jež měly proti němu svědčit v nyní již uzavřeném procesu označovaném jako Rubygate, celkem okolo deseti miliónů eur (261 miliónů korun) ve formě hotovosti, darů či různých plateb. Ženy pak před soudem podle přesvědčení prokuratury křivě vypovídaly.

Na lavici obžalovaných je tak v odděleném procesu i těchto 22 žen, včetně Karimy Mahrúgové, známé jako Ruby, na kterou z uvedené částky údajně připadlo sedm milionů eur.

Forza Italia vede

Expremiér byl v předchozím procesu obžalován, že s Ruby měl pohlavní styk, když byla nezletilá, což dívka popřela. Nicméně prvoinstanční soud Berlusconiho uznal vinným a odsoudil ho k sedmiletému vězení. Odvolací soud ho však v roce 2015 viny v této linii případu definitivně zprostil.

Jednaosmdesátiletý Berlusconi usiluje politický návrat před parlamentními volbami, které se budou konat počátkem příštího roku. Středopravá koalice, kterou vede jeho strana Forza Italia (Vzhůru, Itálie) v současné době vede v průzkumech veřejného mínění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám