Hlavní obsah

Merkelová rezignovat nehodlá, je připravena jít i do předčasných voleb

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) je připravena vést křesťanské demokraty i do předčasných voleb, pokud na ně dojde. O tom, že by po krachu koaličních vyjednávání CDU/CSU se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými rezignovala, neuvažovala. Řekla to v rozhovorech veřejnoprávním televizím ARD a ZDF. Německo podle ní nyní potřebuje stabilitu. K variantě menšinové vlády je i proto skeptická.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová

Článek

Merkelová připomněla, že v kampani před zářijovými parlamentními volbami často odpovídala na otázku, jestli kandiduje na celé čtyři roky. Vždy na to odpovídala, že ano, a proto by bylo hodně podivné, kdyby teď jen dva měsíce po volbách odstoupila, míní.

Třiašedesátiletá politička, jejíž vyjednávací styl kritizovala FDP, a naopak ho chválili CSU a Zelení, je přesvědčena, že se osobně v sondovacích rozhovorech chyb nedopustila. „Udělala jsem to, co jsem mohla,” podotkla s tím, že strany ve vyjednávání, které nakonec ukončila FDP, výrazně pokročily.

Prezident Steinmeier chce další jednání

Další vývoj podle Merkelové bude hodně záležet na prezidentu Franku-Walteru Steinmeierovi. Ten už se nechal slyšet, že chce jednat se všemi stranami, které by mohly sestavit příští vládu. Z jeho vyjádření také vyplynulo, že je proti předčasným volbám, které se nyní mnohým jeví jako nejpravděpodobnější varianta.

Na výsledcích rozhovorů Steinmeiera se sociální demokracií (SPD) také podle Merkelové závisí, jestli se ona sama tuto stranu pokusí oslovit. Sociální demokraté, kteří dosud s CDU/CSU vládli ve velké koalici, další účast na takové vládě zatím důrazně odmítají.

Pokud SPD svůj postoj nezmění, mohla by ještě Merkelová vytvořit menšinovou vládu. K tomu je ale kancléřka skeptická. Rovnou vyloučila možnost menšinové vlády závislé na protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD). V takovém případě by podle ní byly lepší cestou předčasné volby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám