Hlavní obsah

Macronová dostává od Elysejského paláce 11 miliónů pro vlastní štáb

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Elysejský palác vyčleňuje pro francouzskou první dámu Brigitte Macronovou 440 tisíc eur (11,23 miliónu korun) ročně na náklady – a to na zaměstnance jejího štábu. Podle sobotního vydání listu Le Parisien o tom poslance Národního shromáždění informoval Christophe Castaner (51), mluvčí francouzské vlády.

Foto: Profimedia.cz

Brigitte Macronová se svým manželem Emmanuelem během návštěvy Dubaje

Článek

Na základě „charty transparentnosti“ o statusu první dámy, kterou úřad prezidenta Emmanuela Macrona (39) zveřejnil v srpnu, má k dispozici dva zaměstnance a sekretariát.

Téma postavení Brigitte Macronové (64) budí ve Francii obzvlášť vášnivou polemiku, protože poslanci musí dodržovat nový zákon zakazující zaměstnávat manžele, manželky a další nejbližší rodinné příslušníky politiků.

Především levicoví poslanci vystupují proti jakékoli formě zoficiálnění statusu manžela či manželky, protože podle nich nemá v demokratické praxi legitimitu. „Jsme pro skoncování s touto formou prezidentské monarchie,“ řekl francouzský poslanec Alexis Corbiere (49) z levicového hnutí Nepodrobená Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám