Hlavní obsah

Porážka fašistů a katastrofa pro levici, hodnotí slovenská média výsledek voleb

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství pravice a katastrofa pro stranu Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. A hlavně porážka fašistů. Takto o sobotních krajských volbách na Slovensku referují tamní média. Vládní strana Směr-sociální demokracie totiž nečekaně ztratila kontrolu nad čtyřmi kraji, výrazně propadli i kandidáti pravicově extremistické LSNS Mariana Kotleby.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Robert Fico

Článek

„Sobotní volby se zapíší s přívlastkem překvapivé. Krajská politická mapa se zásadně mění,“ napsal v první reakci deník Sme.

List upozorňuje, že porážka Mariana Kotleby v Banskobystrickém kraji se opatrně očekávala, ale hlasování potvrdilo trend ztráty pozice Směru. [celá zpráva]

„Vícero favoritů krytých Robertem Ficem pohořelo,“ konstatoval deník Sme.

Krajské volby na Slovensku

Podle listu je rovněž dobrá zpráva pro Slovensko, že se neprosadili kandidáti Kotlebovy Lidové strany Naše Slovensko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

„Ukázalo se, že když veřejnost chce, je schopná porazit fašisty,“ napsal list.

Podle Denníku N musí být opozice sama překvapena z úspěchu. „Ale je to především prohra Směru a fašistů,“ dodal list.

Server čas.sk píše o „megapropadáku Kotlebovců“. Připomíná, že z 335 kandidátů na krajské poslance uspěli jen dva. „Členové LSNS se k propadáku zatím nevyjadřují a zatajují se,“ napsal server.

Web pluska.sk píše, že Slováci poslali jasný vzkaz Ficovi. „Politická mapa se po krajských volbách výrazně změnila. Slováci řekli jasné ne extremismu. Vzkaz od voličů dostal i vládní Směr,“ konstatoval server.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám