Hlavní obsah

Katalánci se bouří proti uvěznění sesazených ministrů, vyzývají ke generální stávce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona
Aktualizováno

Desítky tisíc Katalánců v Barceloně a dalších městech protestovaly proti uvěznění osmi členů sesazeného kabinetu včetně vicepremiéra Oria Junquerase. Organizátoři demonstrace navíc vyzvali ke generální stávce. Konat by se měla příští týden. Podle odhadů médií se na poklidném shromáždění v Barceloně sešlo až 50 tisíc lidí.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánci vyšli do ulic s transparenty žádajícími propuštění politických vězňů.

Článek

„(Carles) Puigdemont je náš premiér,” provolával dav na adresu sesazeného šéfa regionální vlády, který je nyní v Belgii a jemuž také hrozí zatčení.

Španělský soud uvalil ve čtvrtek vazbu na katalánského vicepremiéra Oria Junquerase a sedm dalších členů vlády. [celá zpráva]

Jedny z katalánských odborů, které sdružují zaměstnance různých odvětví, včetně veřejné správy, školství či zdravotnictví, v reakci na uvěznění části sesazeného kabinetu v pátek vyhlásily na 8. listopadu generální stávku a vyzvaly ostatní svazy, aby se připojily.

Rozhodl rovněž o vydání evropského zatykače na premiéra Puigdemonta a další čtyři ministry, kteří s ním zřejmě zůstávají v Belgii. Prokuratura je za vyhlášení nezávislosti Katalánska viní mimo jiné ze vzpoury.

Foto: Mapy.cz

Katalánsko

Reklama

Výběr článků

Načítám