Hlavní obsah

Španělsko vydalo zatykač na Puigdemonta a uvalilo vazbu na katalánské ministry

Madrid
Aktualizováno

Španělský soud uvalil ve čtvrtek vazbu na katalánského vicepremiéra Oria Junquerase a sedm dalších členů vlády. Rozhodl rovněž o vydání evropského zatykače na Madridem sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a další čtyři ministry, kteří s ním zřejmě zůstávají v Belgii. Prokuratura je za vyhlášení nezávislosti Katalánska viní mimo jiné ze vzpoury.

Foto: Yves Herman, Reuters

Odvolaný katalánský premiér Carles Puigdemont na tiskové konferenci v Bruselu

Článek

O uvalení vazby na vicepremiéra a sedm exministrů, kteří se nacházejí v Madridu, informoval španělský list El País. Soudkyně Carmen Lamelaová vazbu zdůvodnila obavami z ničení důkazů a z toho, že obvinění budou pokračovat v trestné činnosti.

Odvolané katalánské vedení krom vzpoury čelí i nařčení z pobuřování a zneužití veřejných financí, kvůli kterým mohou jeho členové dostat desítky let vězení.

Vydání evropského zatykače soud zdůvodnil tím, že se obvinění nedostavili k výslechům do Madridu. Celkem bylo k Národnímu soudu předvoláno 13 regionálních ministrů.

Puigdemont: Politický proces

Puigdemont z Bruselu vzkázal, že se nedostaví, protože jde podle něj o politický proces, a do rukou justice se vydá, až jemu a jeho kolegům bude garantován spravedlivý proces. K soudu nedorazili ani další čtyři ministři sesazené vlády.

Puigdemontův obhájce Paul Bekaert popřel, že by se jeho mandant vyhýbal soudu. „Navrhl jsem, že může být vyslechnut tady v Belgii,” řekl belgické televizi TV3. Puigdemont, který odcestoval do Belgie, se už ve středu nechal slyšet, že se k soudu nedostaví. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám