Hlavní obsah

Francouzský prezident složil báseň třináctileté dívce. Je o Eiffelovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron odpověděl třináctileté britské dívce, která mu napsala báseň, v níž opěvovala pařížskou Eiffelovu věž. A odpověděl rovněž poetickým textem, který jí poslal k narozeninám. Také Macron básnil o Eiffelovce. Ve čtvrtek o tom informovalo francouzské velvyslanectví v Londýně, které přes Twitter zároveň dívce popřálo.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Malá Sophie jednoho dne navštívila Paříž a potkala velkou dámu, která rozzářila noční nebe. Jak se jmenuješ ty magické monstrum? Mí návštěvníci mi říkají Eiffelova věž,“ začíná báseň z Macronova pera.

Dívka adresovala dopis do Elysejského paláce po dubnové návštěvě francouzské metropole, v níž ji jedna z nejnavštěvovanějších památek světa uchvátila.

Ambasáda reprodukovala Macronovu báseň jak ve francouzštině, tak v angličtině. Prezident v básni zastoupil „starou dámu”, jak se Eiffelově věži také přezdívá, a mimo jiné napsal: „Jak mi lichotíš! Tak málo básníků v současnosti pěje chválu na mou pařížskou duši.”

Macron často zdůrazňuje svou lásku k literatuře a umění. Vyjadřovacími schopnostmi, ať již z řečnického pultu či chopením se pera, se ostatně snažila předvádět většina francouzských prezidentů, z nichž někteří se pustili i do psaní románů, jako například Valéry Giscard D'Estaing.

Reklama

Výběr článků

Načítám