Hlavní obsah

Vyjednávání o německé vládě blokuje otázka migrantů a omezení emisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Čtvrteční rozhovory o německé vládě odhalily programové rozdíly mezi konzervativní unií CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Těžko překonatelné se jeví především v oblastech klimatické a migrační politiky. Jednání o nich proto zatím strany odložily.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Jednání o německé vládě se účastnili (zprava) vedoucí svobodných demokratů Christian Lindner, Alexander Dobrindt z CSU, Katrin Goering-Eckardtová za Zelené a Armin Laschet z CDU

Článek

Zřejmě největší jsou rozdíly v migrační politice. CDU/CSU požadují výrazné omezení počtu příchozích uprchlíků, Zelení naopak usnadnění příchodu rodinných příslušníků běženců, kteří už v Německu jsou.

V oblasti klimatu se sice trojice uskupení shodla na snaze naplnit mezinárodní klimatické cíle. Na to, jak k tomu dojít, ale panují odlišné názory. Zelení požadují co nejrychlejší uzavření 20 nejvíce znečišťujících uhelných elektráren nebo zákaz nových aut se spalovacím motorem od roku 2030. CDU/CSU i FDP mají požadavky Zelených za přehnané a chtějí klást důraz mimo jiné na to, aby kvůli nim příliš rychle nerostly ceny energií.

O klimatu a migraci budou strany jednat znovu příští týden. Mezitím by se měli sejít šéfové stran, aby diskusi posunuli dopředu.

Předběžné rozhovory stran, které dělí také třeba postoj k Turecku, budou zřejmě pokračovat hluboko do listopadu. CDU/CSU, FDP a Zelení se po jejich skončení rozhodnou, jestli vstoupit do vyjednávání o konkrétním vládním programu. Zelení by takové rozhodnutí měli učinit na stranickém sjezdu koncem listopadu.

Vláda, která v tomto složení ještě nikdy na celoněmecké úrovni nefungovala, by podle odhadů mohla vzniknout kolem Vánoc nebo až v novém roce. Pokud se na ní trojice uskupení nedohodne, hrozí Německu předčasné volby.

Výběr článků

Načítám