Hlavní obsah

AfD dva dny po volbách opouští její šéfka Petryová

– Berlín • Aktualizováno

Frauke Petryová, předsedkyně Alternativy pro Německo (AfD), která v parlamentních volbách dosáhla historického úspěchu, když se dostala do parlamentu s téměř stovkou svých zástupců, kvůli neshodám s dalšími předáky stranu opouští. Informovala o tom agentura DPA.

Šéfka AfD Petryová odešla z tiskové konference, nechce být součástí frakce strany v parlamentuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Petryová překvapila už pár hodin po volbách na první tiskové konferenci AfD v pondělí dopoledne. Po pár minutách prohlásila, že kvůli rozdílným názorům ve straně nechce být součástí frakce AfD v parlamentu. [celá zpráva]

V úterý byl rozkol završen, když dodala, že ze strany vystoupí. „Je jasné, že tento krok bude následovat,” řekla, aniž upřesnila, kdy odejde.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Předsedkyně AfD Frauke Petryová

Spolupředseda strany Jörg Meuthen v pondělí tvrdil, že Petryová se stranickým vedením své rozhodnutí zasednout v parlamentu jako nezávislá nekonzultovala.

Už před volbami se ovšem mluvilo o tom, že se Petryová s Meuthenem neshodnou, předsedkyně nemluví ani s volebními lídry Alexanderem Gaulandem a Alicí Weidelovou.

Petryová zastávala ve vedení AfD umírněnější pozice. Soustředila se na kritiku EU a pranýřovala protiislámskou a protiimigrační rétoriku předáků strany s argumentem, že tím odradí mnohé konzervativní voliče a odsoudí AfD k roli menšinové opoziční strany.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zisky a ztráty stran ve volbách v Německu

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaké voliče získala AfD

AfD byla v nedělních volbách třetí nejúspěšnější stranou hned za konzervativci z CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracií (SPD). Získala 12,6 procenta hlasů, a tudíž 94 poslaneckých křesel. Krajně pravicová strana usedá v Bundestagu poprvé za 60 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám