Hlavní obsah

Den po volbách se už v AfD stihli pohádat. Šéfka strany nebude v poslaneckém klubu

Berlín

Alternativa pro Německo (AfD) pouhý den po volebním úspěchu ukázala, jak je nejednotná. Šéfka AfD Frauke Petryová na pondělní tiskové konferenci oznámila, že nebude v parlamentní stranické frakci. Ze setkání špiček strany s novináři po pár minutách odkráčela, uvedl server týdeníku Focus.

Šéfka AfD Petryová odešla z tiskové konference, nechce být součástí frakce strany v parlamentuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Před novináře předstoupila strana jednotná, se všemi svými hlavními politiky. Petryová přišla s dalším vůdcem strany, Jörgem Meuthenem, i s volebními lídry Alexandrem Gaulandem a Alicí Weidelovou, i když o napětí mezi Petryovou a Meuthenem se vědělo dlouho.

Neshody vyvrcholily po pár minutách, když Petryová oznámila, že nemíní být součástí parlamentní frakce AfD kvůli „vnitřním názorovým rozdílům“ ve straně. Tiskovou konferenci vzápětí opustila. Okamžitě se za ní vrhli novináři. V krátkém prohlášení jim řekla, že k závěru došla po dlouhém rozmýšlení. Dodala, že bude poslankyní, ale nebude ve frakci.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vedení AfD na tiskové konferencci, vpravo Frauke Petryová, vedle ní Alice Weidelová, vlevo spolupředseda Jörg Meuthen a mezi nimi Alexander Gauland.

Její stranické kolegy to evidentně zaskočilo. „To s námi nebylo domluveno, nic jsme o tom nevěděli,” konstatoval spolupředseda strany Jörg Meuthen a řekl, že by se měla vrátit: „Musíme pracovat jako tým.”

Také volební lídr Gauland byl v šoku: „Nedokážu si vysvětlit, proč to Petryová udělala.“ Vyjádřil přesvědčení, že Petryová byla zvolena za AfD, a měla by tedy být součástí její frakce. Petryová navíc na rozdíl od Gaulanda a Weidelové ve volbách získala přímý mandát.

Gauland se snažil pokračovat v tiskové konferenci, kde řekl: „Jsme pro konstruktivní opoziční práci. Chceme vrátit do Bundestagu debatní kulturu.”

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Frauke Petry se usmívá poté, co odešla z tiskové konference AfD

Gauland pak vysvětloval, proč se nebude omlouvat za svá slova, že bude „honit” Angelu Merkelovou, a opět hovořil o invazi lidí z jiných kultur, kterou je třeba zastavit. Velkou pozornost to ale po výstupu Petryové už nezískalo.

Weidelová se zase nechala slyšet, že by Petryová měla ze strany odejít.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Frauke Petryová opouští tiskovou konferenci AfD

Názorové spory trápí AfD už delší dobu. Snad nejlépe je ilustruje vztah předsedkyně strany Petryové s dvojicí volebních lídrů Alexanderem Gaulandem a Alicí Weidelovou, kteří spolu několik měsíců nemluvili. Na dubnovém sjezdu strany delegáti odmítli jednat o návrhu budoucí strategie strany z pera Petryové. Petryová a Gauland si pak přes média čas od času vyměňovali kritické názory.

O tom, že má strana hlubší problémy, svědčí i dnešní rozdělení její poslanecké frakce v zemském sněmu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Odešli z ní čtyři poslanci, kteří zakládají vlastní "občanskou" frakci. Poslanců AfD tak v této spolkové zemi zůstává 14.

Protestní strana získala v nedělních volbách 12,6 procenta hlasů a v 709členném Spolkovém sněmu bude mít bez Petryové 93 poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám