Hlavní obsah

Turecko si předvolalo velvyslance Německa kvůli manifestaci Kurdů

Ankara

Turecko si předvolalo německého velvyslance v Ankaře na protest proti manifestaci, kterou uspořádali Kurdové v Kolíně nad Rýnem. Podle tureckého ministerstva zahraničí shromáždění zorganizovala Strana kurdských pracujících (PKK), kterou řadí k teroristickým organizacím nejen Turecko, ale i Spojené státy a Evropská unie.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Odsuzujeme shromáždění v německém městě Kolín nad Rýnem zorganizované teroristickou organizací PKK a povolení teroristické propagandy. Přednesli jsme velmi důrazně naši reakci německému velvyslanci v Ankaře, který byl předvolán na ministerstvo,“ uvedla turecká diplomacie.

Turecká státní tisková agentura Anadolu napsala, že v Kolíně nad Rýnem v sobotu demonstrovalo na 3000 Kurdů, kteří nesli transparenty požadující propuštění vězněného vůdce Strany kurdských pracujících Abdullaha Öcalana.

PKK je v Německu zakázána, ale Turecko obviňuje Berlín, že se dostatečně nesnaží zastavit aktivity této strany.

„Dvojí metr, který Německo uplatňuje v globálním boji proti terorismu, je znepokojující. Vyzýváme Německo, aby ukázalo zásadový postoj vůči všem druhům teroru,“ uvedlo ministerstvo.

Čistky po nezdařeném puči

Vztahy Turecka s Evropou, a především s Německem jsou napjaté od té doby, co turecký prezident Recep

Tayyip Erdogan zahájil tažení proti svým odpůrcům po nezdařeném pokusu o převrat z loňského roku.

Zadrženo bylo více než 50 000 lidí a dalších asi 150 000 lidí, včetně novinářů a členů opozice, bylo propuštěno ze zaměstnání.

Německo masové zatýkání kritizovalo, odmítlo vydat osoby, které byly podle Turecka do puče zapleteny, a požaduje propuštění zhruba desítky německých občanů zatčených v posledních měsících v Turecku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám