Hlavní obsah

Londýnská policie odhalila identitu atentátníka, uvedla televize Sky News

– Londýn • Aktualizováno

Vagónem londýnského metra otřásla v pátek v 8:20 (9:20 SELČ) exploze. Do nemocnice bylo převezeno 29 lidí. Nikdo není ve vážném stavu. Výbuch ve vagónu v soupravě přijíždějící na stanici Parsons Green v jihozápadním Londýně vyšetřuje policie jako teroristický útok. Po pachateli pátrá, již zná jeho identitu. Podle pyrotechniků nevybuchla nálož celá.

Záznam živého přenosu: Londýnským metrem otřásla explozeVideo: AP

 
Článek

Televize Sky News uvedla, že policie odhalila identitu atentátníka na základě analýzy bezpečnostních kamer. Scotland Yard to zatím oficiálně nepotvrdil.

Na místě výbuchu zasahovali ozbrojení policisté i záchranáři. „Zavolali nás v 8:20 kvůli zprávě o incidentu na stanici metra Parsons Green,“ uvedla mluvčí záchranné služby Natasha Willsová. Popsala, že tam záchranka poslala několik sanitek i jednotlivé záchranáře v autech.

Reportérka BBC Riz Lateefová, která čekala ve stanici, když jela do práce, uvedla, jak vypadala situace po výbuchu: „Vypukla panika, jak se lidé hnali z vlaku metra, když uslyšeli něco jako výbuch. Lidé měli škrábance a řezné rány, snažili se utéci. Byla tam velká panika.” Exploze vagónem otřásla v místech, kde souprava metra jezdí nad zemí.

„Vagónem proletěla ohnivá koule a my běželi ke dveřím a vyskočili,” citoval deník Telegraph jednoho ze svědků.

Policie okolí stanice uzavřela. Na místo dorazili pyrotechnici, podle komisaře Marka Rowleyho bylo v metru odpáleno improvizované výbušné zařízení, které ale explodovalo jen částečně.

16:30 - Policie vyklidila okolí stanice Parsons Green v okruhu 50 metrů, protože nálož ve vagónu je nestabilní a může vybuchnout.

16:24 - Muž zadržený v Birminghamu neměl s atentátem nic společného. Je stíhán kvůli drogám.

16:03 - Bezpečnostní zdroje sdělily televizi SkyNews, že na základě záběrů bezpečnostních kamer identifikovaly podezřelého zapojeného do atentátu ve vagónu metra.

15:55 - Premiérka Mayová řekla, že hrozba je nadále zvýšená, přesto by se veřejnost neměla zvlášť znepokojovat a lidé by se měli věnovat svému každodennímu životu. Probíhající vyšetřování nechtěla komentovat.

15:49 - Velká Británie nezvýšila hrozbu teroristického útoku na nejvyšší úroveň, uvedla premiérka Theresa Mayová po zasedání bezpečnostní rady.

15:40 - U nádraží v Birminghamu zadrželi muže s nožem. Není jasné, zda se to vztahuje k atentátu v Londýně.

15:39 - Skončilo zasedání bezpečnostního výboru Cobra, kterého se účastnila premiérka.

15:19 - Londýnská záchranka upřesnila počet lidí, které převezla do nemocnic - bylo jich 19. Policie uvedla, že většina hospitalizovaných utrpěla popáleniny.

14:39 - Policie oznámila, že v souvislosti s výbuchem v metru dosud nikoho nezatkla.

14:03 - Americký prezident Donald Trump uvedl, že atentát v metru spáchal terorista, přičemž o takovýchto teroristech Scotland Yard věděl. Vyzval k větší aktivitě. Britská policie jeho výrok nekomentovala.

13:50 - Policie popřela, že ve vlaku byl útočník s nožem a považuje za nepravděpodobné, že by se v metru mělo odehrát více koordinovaných útoků jako v roce 2007. Byla objevena jen jediná nálož.

13:52 - Nálož v metru byla časovaná, uvedla BBC.

13:48 - Britská zdravotní pojišťovna uvedla, že celkem bylo ošetřeno v nemocnicích 22 lidí.

13:12 - Londýnská policie má podle serveru The Daily Mail podezření, že byl pachatel, který je stále na útěku, vyzbrojen noži a mohl výbušnin v britské metropoli nastražit víc.

13:01 - Podle informací televize Sky News jsou mezi zraněnými z londýnského metra také děti.

12:42 - Komisař Scotland Yardu Mark Rowley uvedl, že ve vagónu explodovalo improvizované výbušné zařízení.

12:30 - „Můžeme potvrdit, že jsme po incidentu na stanici metra Parsons Green převezli do nemocnice 18 pacientů,“ uvedla mluvčí londýnské záchranky Natasha Willsová. Podle ní není žádný v ohrožení života ani ve vážném stavu.

12:19 - Londýnští policisté se nyní na základě kamerových záznamů a svědectví cestujících snaží identifikovat člověka, který výbušninu do metra přinesl. Klíčové je také zjistit, zda pachatel jednal sám, nebo měl komplice. Veřejnost britští strážci zákona žádají o jakoukoliv informaci, která by mohla pomoci k dopadení atentátníka nebo atentátníků. Pomoci by mohly zejména snímky nebo videa.

12:06 - Televize Sky News s odkazem na policii informovala, že trhavina nevybuchla celá, důsledky útoku tak mohly být horší.

Foto: Sylvain Pennec, Reuters

Taška s hořícím bílým kbelíkem ve vagónu londýnského metra ve stanici Parsons Green

11:53 - Londýnský starosta Sadiq Khan uvedl: „Naše město tvrdě odsuzuje odporné jedince, kteří se pokoušejí použít teroru, aby nás poškodili a zničili náš způsob života.”

Záběry na místo atentátu včetně leteckých

11:47 - Policie zatím neví, zda šlo o čin jednotlivce, nebo bylo pachatelů více, uvedl list The Daily Telegraph.

Foto: Sylvain Pennec, Reuters

Taška s hořícím bílým kbelíkem ve vagónu londýnského metra ve stanici Parsons Green

11:44 - České ministerstvo zahraničí zřídilo nouzovou linku pro občany, kteří se v souvislosti s výbuchem v londýnském metru mohli dostat do potíží. Černínský palác zároveň vyzývá české občany v britské metropoli, aby se pokud možno vyhnuli čtvrti Fulham a nevstupovali do metra na lince District Line mezi stanicemi Edgaware Road a Wimbledon:

11:38 -  Komisař londýnské Metropolitní policie Neil Basu, který má na starosti koordinaci protiteroristických opatření, potvrdil, že jde o teroristický útok. Dodal, že je větší počet zraněných, ale číslo neupřesnil.

11:26 - Policie uzavřela jižní konec ulice Kelvedon Road. Policie uvedla: „Stanice zůstává uzavřena a doporučujeme lidem, aby se oblasti vyhnuli.“

11:23 - Podle deníku Daily Mail je zraněných asi dvacet.

11:21 - Cestující ve vlaku metra, který jel za soupravou, v níž došlo k explozi, popsali, že viděli lidi od místa výbuchu utíkat po kolejích. „Viděli jsme lidi běžet po trati. Asi třicet nebo čtyřicet,“ řekla Nicola Linnellová.

11:20 - Policie výbuch ve vagónu soupravy metra vyšetřuje jako teroristický útok, informovaly stanice BBC a agentura AFP.

11:15 - Vývojář Sylvain Pennec, který byl ve vagónu asi deset metrů od místa výbuchu, popsal situaci: „Lidi začali utíkat, ale naštěstí jsme zastavili na Parsons Green, když se začaly dveře otevírat.“ K výbušnému zařízení v termo tašce z Lidlu dodal: „Vypadalo to jako kbelík s majonézou. Nevím, jestli to byla chemická reakce, nebo něco jiného, ale vypadalo to podomácku udělané.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující natočili ve stanici Parsons Green hořící kbelík v tašce ve vagónu metraVideo: Sylvain Pennec, AP

Podle mluvčí londýnského dopravního podniku je z bezpečnostních důvodů přerušena doprava mezi stanicemi Earls Court a Wimbledon.

11:12 - K popálené ženě na nosítkách, o níž informovala reportérka BBC Sophie Raworthová, novinářka dodala: „Měla popálený obličej, byla při vědomí, dostávala kyslík a léky proti bolesti. Vypadalo to, že je popálená na celém těle od hlavy až k patě.“

10:57 - Místo, kde k explozi došlo:

Foto: Novinky

Výbuch v londýnském metru ve stanici Parson's Green

10:49 - Na místo dorazil tým pyrotechniků. Akci řídí protiteroristické oddělení londýnské policie SO15.

10:44 - Jeden ze svědků Sham viděl muže se zakrváceným obličejem: „Bylo tam hodně kulhajících zakrvácených lidí. Jeden kluk, kterého jsem viděl, měl krví pokrytý obličej. Nikdy jsem nic takového neviděl.“

10:39 - Reportérka BBC Sophie Raworthová viděla, jak na nosítkách odnášeli ženu s popáleným obličejem a nohama.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Ve vlaku londýnského metra došlo k explozi.

10:38 - Na Twitteru se objevilo video hořícího zavazadla ve vagónu.

10:34 - Cestující Emma popsala paniku ve stanici: „Utíkali jsme dolů po schodech jako o život, jako při sprintu, byla jsem šťastná, že mám tenisky. Seběhla jsem dolů po schodech a po chvíli se lidé začali vršit jeden na druhém, protože padali, jak se snažili tak rychle utíkat. Pode mnou byly dvě dámy a vpravo kluk, který byl natlačený na beton.“

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Na místě už jsou ozbrojení policisté.

10:25 - Několik lidí má popálené obličeje. Podle svědků došlo ve vagónu k výbuchu zavazadla. Uživatelé sociálních sítí podle BBC referují o tom, že měl ve vagónu vybuchnout plastový kýbl zabalený do igelitové tašky ze supermarketu.

10:02 - Na Twitteru se objevil snímek, který byl údajně pořízen ve vagónu, kde došlo k explozi. Jeho autenticitu ale nelze ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám