Hlavní obsah

Ne zabití, ale vražda. Konstruktér soukromé ponorky má pykat za smrt novinářky

Kodaň

Dánská prokuratura chystá obvinění vynálezce Petera Madsena z brutální vraždy švédské novinářky Kim Wallové. Té se měl dopustit během plavby na malé soukromé ponorce, kterou sám sestrojil a Wallovou pozval na plavbu. Nikdo jiný na palubě nebyl. Ve čtvrtek o tom informovala BBC.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská novinářka Kim Wallová

Článek

Novinářku naposledy viděli 10. srpna nastupovat do Madsenovy ponorky. Chystala se o ní napsat reportáž. Když se nevrátila domů a nikomu se nehlásila, její rodina se obrátila na policii a záchranáře. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Ponorka Nautilus Petera Madsena

Ponorka se později potopila. Madsen se zachránil, Wallová však byla od té doby nezvěstná. Ve vraku ponorky její tělo nenašli. Madsen nejprve tvrdil, že ženu vysadil ještě před nehodou v Kodani.

Vyšetřovatelům později přiznal, že žena zemřela na palubě jeho stroje. Tvrdil však, že k tomu došlo při nehodě a ženu následně pohřbil v moři.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Dánský konstruktér ponorky Peter Madsen (čelem k objektivu)

Zohavené ostatky Wallové vyplavilo moře. Jednalo se jen o torzo, tedy tělo bez hlavy, nohou a rukou, které bylo zatíženo kovovým předmětem. Zjevně s úmyslem zamezit jeho vyplavání na hladinu. [celá zpráva]

Vzorky DNA, které byly srovnány s těmi, jež se našly na kartáčku a hřebenu novinářky, potvrdily shodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám