Hlavní obsah

Teroristu Abdeslama budou soudit i v Belgii

– Brusel

Salah Abdeslam, jediný přeživší terorista z Paříže, kde bylo v listopadu 2015 povražděno 130 lidí, bude souzen také v Belgii za střelbu na policisty. Ve čtvrtek to oznámila agentura AFP. Abdeslam po policistech střílel, když před nimi utíkal v březnu 2016 v Bruselu.

Foto: BFMTV, Reuters

Salah Abdeslam na záběru kamery z čerpací stanice na zpáteční cestě z Paříže do Bruselu

Článek

Vyšetřovatelé Abdeslama s komplicem Sofianem Ayarim viní ze zranění šesti policistů při prohlídce bytu v Bruselu, kde se skrývali.

Policie při razii zastřelila jednoho Abdeslamova společníka, ale terorista společně s Ayarim jim unikli. Dopadeni byli až o několik dní později.

Termín začátku procesu s Abdeslamem obviněným z pokusu o vraždu policistů zatím belgické úřady neurčily. Podle AFP tak učiní v průběhu příštích týdnů.

Abdeslam mezitím kvůli masakru v Paříži čelí soudu ve Francii, kam ho Belgičané vydali. Ačkoliv prohlašoval, že s vyšetřovateli bude spolupracovat, mlčí.

Salah Abdeslam čelí obvinění, že dovezl tři sebevražedné atentátníky na francouzský národní fotbalový stadión Stade De France, před nímž se ve jménu Islámského státu odpálili. Proč se neodpálil také, není jasné. Rodina sice tvrdí, že si to na poslední chvíli rozmyslel, vyšetřovatelé ale mají za to, že se měl odpálit později a jinde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám