Hlavní obsah

Maďarská poslankyně navrhla odebrat negramotným volební právo

– Budapešť
Právo, ivi

Volební právo by mělo být vázáno na dokončené základní vzdělání. Navrhuje to poslankyně maďarské extrémně pravicové strany Jobbik Dóra Dúróová. Poslankyně tvrdí, že pokud by se zabránilo volit nevzdělaným lidem, kteří neumějí číst a psát, zabránilo by se také kupování jejich hlasů.

Foto: MTI, Mapy.cz

Maďarská poslankyně Dóra Dúróová

Článek

„Počet lidí, kteří neumějí číst a psát, se u nás zvyšuje. Do této kategorie je možné zařadit až dvacet procent obyvatelstva,“ řekla poslankyně Jobbik.

Vládní strana FIDESZ reagovala prohlášením, že Jobbik chce v zemi omezit volební právo. „Kdo nemá základní vzdělání, pro Jobbik ani neexistuje,“ konstatovala vládní strana.

FIDESZ rovněž zpochybnil tvrzení o dvaceti procentech Maďarů, kteří podle Dúróové neumějí číst a psát. Poslankyně si podle FIDESZ spletla negramotnost a funkční negramotnost.

Funkčně negramotná osoba není schopna číst a psát v dostatečné míře na to, aby se vyrovnala s každodenními požadavky života ve společnosti, v níž žije. To pro takového člověka může znamenat komplikaci při snaze uplatnit se společensky či na pracovním trhu, neznamená to však, že by neuměl číst a psát vůbec.

Podle statistik jsou v Maďarsku jedno až dvě procenta negramotných lidí.

Anketa

Je podle vás přijatelné odejmout volební právo lidem s nedokončeným základním vzděláním?
Ano
93,4 %
Ne
6,6 %
Celkem hlasovalo 990 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám