Hlavní obsah

USA nám vyhlásily obchodní válku. Naděje na lepší vztahy pohasly, tvrdí Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Uvalením dalších sankcí Spojené státy Rusku vyhlásily otevřenou obchodní válku. Tím, že je americký prezident Donald Trump schválil, ukázal svou totální nekompetentnost a ponížil se před Kongresem. Naděje na lepší vztahy s Američany pohasly, hřímá ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Foto: Profimedia.cz

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

„Sankce uhasily naděje na zlepšení vztahů s novou americkou administrativou. Sankční režim byl kodifikován a pokud se nestane zázrak, budou platit po desetiletí,“ napsal Medvěděv na Facebooku.

Po přijetí sankcí bude podle ruského ministerského předsedy následovat cílená snaha odstavit Trumpa od moci. Šéf Bílého domu si za to podle Medvěděva může sám, protože není „systematický hráč“.

Trump neměl na vybranou

Americké sankce, které prosadil Kongres a Trump je i přes výhrady přijal, jsou reakcí na údajné ruské vměšování do americké prezidentské kampaně a ruské podpory separatistů na východě Ukrajiny. Trump jejich uvalení schválil s vědomím, že pokud by je vetoval, Kongres, v němž na něm panuje shoda mezi demokraty i republikány, byl jej beztak přehlasoval. [celá zpráva]

Šéf Bílého domu v této souvislosti prohlásil, že Kongres porušil svou ústavní pravomoc a že by byl schopen situaci řešit jinak. „Jako prezident mohu uzavírat lepší dohody s cizími zeměmi než Kongres,“ řekl.

Rusko na sankce odpovědělo vypovězením 755 amerických diplomatů a vyklizením dvou objektů, které využívala ambasáda Spojených států v Moskvě. [celá zpráva]

V Evropě se bojí

Americké sankce nekritizuje jen Rusko. Ozvalo se také několik evropských zemí, včetně Německa, které se bojí, že by mohly mít odvetné kroky Moskvy neblahé kroky na jejich hospodářství. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že je Evropská komise připravena hájit své ekonomické zájmy.

Kromě Ruska se nové sankce vztahují také na Írán a Severní Koreu. Íránská agentura ISNA, která je de facto hlásnou troubou Teheránu, napsala, že Írán zareaguje odpovídajícími kroky v přiměřené míře. Severní Korea se zatím neozvala.

Reklama

Výběr článků

Načítám