Hlavní obsah

Německo sužují povodně, to nejhorší ale může teprve přijít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Deště rozvodnily řeky v severním a středním Německu. Záplavy hlásí spolkové země Durynsko, Sasko-Anhaltsko a Dolní Sasko. Středoněmecké město Goslar, jehož centrem se valí masy vody, vyhlásilo stav nebezpečí, v dolnosaském Hildesheimu zase chystají evakuaci obyvatel. Předpověď počasí zatím nedává naději na zklidnění situace, lijáky ještě nějakou dobu potrvají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střed Německa trápí povodně, další části země se na ně připravujíVideo: AP/Reuters

 
Článek

Hladina řeky Innerste v Hildesheimu dosáhla v noci rekordní hladiny. Zatímco při povodních v roce 2007 ukazoval vodočet ve městě výšku hladiny na 675 centimetrech, v noci na středu to bylo 694 centimetrů.

Přes noc ve městě bojovalo s živlem asi 200 hasičů. „Stavěli jsme hráze z pytlů s pískem a prověřovali, zda vydrží tlak vody," uvedli hasiči ráno.

Na některých místech se sice rozvodněné řece podařilo přes hráze proniknout, vesměs šlo ale o travnaté pobřežní plochy.

„Naše hráze zatím drží. Stejně jako dříve jsme připraveni na vše. I na evakuaci,” doplnili hasiči.

Pohřešovaná žena

V nedalekém městě Wernigerode pohřešují devětašedesátiletou ženu, jež se podle policie ztratila poblíž řeky Holtemme, která třiatřicetitisícovým městem protéká. Panují obavy, že mohla do rozvodněné řeky spadnout.

V Durynsku vydaly úřady varování před povodní pro řeky Leine, Unstrut a Werra.

Prudké deště, které do některých oblastí středního Německa za posledních 48 hodin přinesly přes 100 litrů srážek na metr čtvereční, komplikují v menší míře situaci také v Bavorsku, Braniborsku nebo v Berlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám