Hlavní obsah

Ve Stockholmu živoří děti ulice, pohybují se mimo společnost a živí se loupežemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Ve Stockholmu se potloukají až stovky nezletilých dětí, které žijí mimo společnost a napadají lidi. Jedná se patrně o migranty ze severní Afriky, které kvůli věku není možné potrestat a ze sociálních zařízení utíkají. Informoval o tom server Local.

Vůz švédské policie, ilustrační foto.

Článek

„V posledních pěti až šesti letech se ve Stockholmu potýkáme s problémem mládeže, která páchá kriminalitu a velmi často nemá opatrovníky,“ potvrdila Localu Elisabeth Anestadová ze stockholmské policie.

Problémem je mimo jiné to, že se zadržené děti i po dopadení policií vracejí na ulici a v trestné činnosti pokračují. „Nazýváme je dětmi ulice. Jsou to děti, které stojí mimo švédskou společnost, nejsou vůbec zapojeny do (sociálního) systému, takže nemají žádnou ochranu a jsou velmi zranitelné. Nejde jen o to, že pácháte zločiny, sami se ale velmi snadno můžete stát obětí zločinu,“ vysvětlila.

Devítiletý lupič

Zatím poslední hlášenou kriminalitou mládeže v ulicích Stockholmu jsou dvě přepadení. Policie nejprve vyjížděla k člověku, kterému na ulici dva malí kluci vytrhli mobil, a když si ho chtěl vzít zpět, schytal úder do tváře. O hodinu později skupina šesti dětí ve stejné čtvrti spáchala další přepadení.

Loupež se nepovedla a policie skupinu dopadla. Ukázalo se, že ani jednomu z pachatelů ještě nebylo patnáct let. Nejmladšímu bylo zřejmě jen devět.

Aktuální statistiky o tom, kolik dětí žije ve Švédsku na ulici, nejsou k dispozici. V roce 2015 jich ale bylo podle policejní zprávy na 800.

Reklama

Výběr článků

Načítám