Hlavní obsah

EU kvůli migraci omezila export nafukovacích člunů do Libye

Brusel

Členské země Evropské unie se v pondělí rozhodly omezit možnosti exportu nafukovacích člunů a závěsných motorů pro tato plavidla do Libye. Podle tiskové zprávy Rady EU je to součást snahy omezit práci skupin, které od libyjských břehů převážejí migranty přes Středozemní moře především do Itálie.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Migranti ve Středozemním moři

Článek

Zákaz se týká také lodí a motorů, které byly pořízeny jinde a jsou přes evropské území do Libye jen převáženy. Dotknout by se naopak neměl civilního obyvatelstva, například rybářů, kteří podobné motory potřebují kvůli své profesi. Pondělní rozhodnutí dává členským zemím EU právní důvod zakročit vůči dodávkám podobného zboží, u kterého je podezření, že skončí v rukou gangů obchodníků s lidmi.

„Je to jeden z nástrojů, na němž jsme byli schopni se dohodnout. A bude třeba pokračovat,“ řekl novinářům český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zásadním úkolem je podle něj zastavení migrace, přetnutí vazeb mezi pašeráky.

Itálie žádá o pomoc

Migrace z Libye je v posledních měsících palčivým problémem především pro Itálii, počty z velké části ekonomických migrantů dosahují rekordů. Itálie žádá unii o pomoc a ministři vnitra už tento měsíc diskutovali o bloku nejrůznějších kroků, které v reakci navrhla Evropská komise. Je mezi nimi například dobrovolný kodex pro nevládní organizace, které na moři migranty zachraňují a přivážejí do italských přístavů. Jde ale také o snahu o výrazné zvýšení počtu návratů těch, kdo na pobyt v Evropské unii nárok nemají.

Ministři zahraničí unijních zemí dnes v Bruselu prodloužili až do konce příštího roku mandát mise EU, která se snaží libyjské vládě pomoci s ochranou hranic a snižováním kriminality, především na jihu země. Zdůraznili také význam námořní operace EU Sophia, která se s podporou NATO snaží ve Středozemním moři rozbít sítě pašeráků lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám