Hlavní obsah

Orbán: Macron je nový kluk, zaučí se

– Budapešť
Právo, ivi, PM

Maďarský premiér Viktor Orbán řekl na adresu francouzského prezidenta Emanuela Macrona, že je ještě „nový kluk a potřebuje se rozkoukat“.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Macronův vstup není příliš povzbudivý, protože si myslel, že nejlepší formou přátelství je okamžitě si kopnout do zemí střední a východní Evropy. On se časem zorientuje,“ sdělil Orbán podle maďarské televize ATV.

Francouzský prezident po setkání se šéfy zemí V4 v Bruselu přiznal, že mezi východními a západními členskými zeměmi Unie přetrvává napětí. Naznačil, že státy, které přijímají unijní peníze, ale nerespektují její principy, by měly v plné míře nést politické důsledky.

Maďarský deník Népszava napsal, že velká koalice sociálně-liberálního Macrona a liberálně-konzervativní Merkelové chce údajně Maďarsko a Polsko vyloučit z Evropské unie.

Výtka Varšavě: Chováte se hůř než my k Zimbabwe

Podle listu Gazeta Wyborcza se šéf Elysejského paláce nejostřeji ze zemí V4 vyslovil k Polsku, když mu vyčetl i zrušení podepsaného kontraktu na dodávky francouzských vrtulníků Caracal pro polskou armádu. „Zachovali jste se ke Francii hůře než my k Zimbabwe,“ měl říci Szydlové.

Polská premiérka Beata Szydlová požádala, aby si v případě, že se objeví pochybnosti či nějaké otázky, sedli za stůl a nekomunikovali přes média. „Je nutná věcná diskuse a ne předsudky a stereotypy,“ zdůraznila.

Reklama

Související články

Macron vpadl do Bruselu s útokem na V4

Ostré výpady na adresu členských zemí EU z východní Evropy si nachystal francouzský prezident Emmanuel Macron ke čtvrtečnímu zahájení svého prvního unijního...

Výběr článků

Načítám