Hlavní obsah

Summit EU posunul vpřed spolupráci v obraně a bezpečnosti

– Brusel

Země Evropské unie ve čtvrtek na summitu v Bruselu výrazně posunuly vpřed své možnosti spolupracovat v obranné oblasti. Státy mají například do několika měsíců nabídnout ostatním své konkrétní představy, v čem, kde a jak by mohly kooperovat. Podle šéfa vrcholné schůzky Donalda Tuska jde o historický krok.

Foto: John Thys/Pool, Reuters

Zasedání Evropské rady v Bruselu

Článek

Summit se shodl i na tom, že případné nasazení bojových skupin už nebudou platit jen členské země, jejichž vojáci v nich působí, ale přispěje se také z unijních peněz.

„Nám všem společně se v posledních měsících podařilo dosáhnout tak výrazného pokroku v oblasti obrany, jakého EU nebyla schopna dosáhnout za několik posledních desítek let,“ řekl na okraj jednání novinářům český premiér Bohuslav Sobotka.

Summit v první řadě politicky podpořil spuštění trvalé strukturované spolupráce (PESCO) států EU, které chtějí v obranné oblasti úžeji kooperovat. Země nyní mají tři měsíce na to, aby případným partnerům nabídly konkrétní návrhy a možnosti, jak se do konceptu zapojit. Česko má podle Sobotky zájem se na věci podílet, pokud k tomu pro sebe nalezne vhodnou příležitost. Diplomaté předpokládají, že téma by měl dále konkretizovat unijní summit v prosinci.

„Je to historický krok. Taková spolupráce umožní EU posunout se k hlubší integraci v obraně,“ prohlásil před novináři Tusk, který podotkl, že k účast je otevřená pro všechny unijní státy.

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Evropská unie prodloužila sankce vůči Rusku

Evropská unie v pondělí prodloužila sankce proti Rusku. Důvodem je ruská anexe Krymu a Sevastopolu. Prodloužení bude platit do června příštího roku. Rozhodli...

Výběr článků

Načítám